Stire

Constructorul mastodont ar putea fi preluat de timişoreni - Faur riscă să piardă controlul asupra ICIM

14.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Managerul SC ICIM SA, Ioan Faur şi acţionarul majoritar al grupului de  firme Confort SA din Timişoara, care a cumpărat recent un pachet de 33% din acţiunile ICIM Arad infirmă zvonul conform căruia Faur ar pierde, în urma acestei tranzacţii, controlul asupra firmei arădene de construcţii.

Totuşi, Georgică Cornu, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în acelaşi timp acţionar al Confort SA şi Izometal SA din Timişoara admite că situaţia financiară de la  ICIM Arad trebuie îmbunătăţită şi îşi manifestă disponibilitatea de a se implica în mecanismul de conducere al societăţii  arădene, alături de Ioan Faur.

Timişorenii cumpără societăţi cu probleme financiare

Anul trecut, acelaşi grup de firme SC Confort SA din Timişoara a cumpărat, cu peste 750.000 de euro, pachetul majoritar de acţiuni al SC Conar SA din Arad care, la vremea respectivă, se confrunta cu probleme financiare grave. Acum a venit rândul SC ICIM SA, care, conform spuselor lui Georgică Cornu, are aceleaşi minusuri. Suma pe care CS Izometal din Timişoara a plătit-o în schimbul pachetului reprezentând 33% din acţiunile de la ICIM depăşeşte patru milioane de euro.

Faur nu are emoţii

Contactat telefonic, Ioan Faur  a arătat că: „În continuare deţin controlul la ICIM, fiind acţionar majoritar, chiar dacă unii dintre acţionarii persoane fizice au decis să vândă 12% din acţiuni companiei din Timişoara. Nu vă pot spune cine au fost aceştia, pentru că există un număr de circa o sută de acţionari în total, însă pentru perioada imediat următoare sunt antamate spre vânzare circa 30% din acţiunile societăţii”. Întrebat despre  procesele pe care ICIM le-ar fi pierdut în favoarea SC Confort SA din Timişoara, Faur a menţionat că nu are cunoştinţă despre existenţa lor.

Totuşi au fost frecuşuri la ICIM

Din relatarea omului de afaceri timişorean Georgică Cornu reiese că, în trecut, Ioan Faur a refuzat să accepte ideea de a împărţi acţiunile ICIM iar opoziţia aproape că l-a costat executarea silită: „În urmă cu o săptămână sau două, am achiziţionat prin Izometal SA, deţinătorul a 70% din acţiunile Confort SA, 33% din acţiunile ICIM Arad. Ioan Faur deţine 45% din acţiuni iar alte 14 procente se regăsesc într-un fond separat. Iniţial, din orgoliu, Ioan Faur nu a dorit să accepte ideea împărţirii acţionariatului şi a refuzat să recunoască şi să înregistreze la Registrul Comerţului  contracte în valoare de circa 150.000 de euro pe care noi le-am adus. Acesta a fost momentul în care am angajat, într-adevăr, un avocat care să rezolve problema şi am fi ajuns în faza în care Faur să fie executat silit. În final şi-a revenit, dându-şi seama că orgoliile pot distruge şi conflictul s-a încheiat. Săptămâna  viitoare Adunarea Generală a Acţionarilor de la ICIM va fi convocată pentru lămurirea situaţiei. În viitor ne vom implica în conducerea companiei în primul rând pentru că acolo este nevoie de o restructurare din punct de vedere financiar”, a explicat Cornu.

Procentele nu „puşcă“

Adunate, cifrele enunţate de omul de afaceri timişorean totalizează doar 92%, restul de 8% neregăsindu-se în vreun fond. Nici numărul de acţiuni care au fost cumpărate, despre care gurile rele afirmă ca ar fi fost plătite cu un preţ de circa 20 de ori mai mare decât cel real, nu este clar. În timp ce Faur vorbeşte despre un număr de acţiuni vândute care însumează 12%  şi se referă la o tranzacţie care s-a derulat zilele trecute, Georgică Cornu spune că Izometal SA a cumpărat 33% din acţiunile ICIM în urmă cu o săptămână sau două. În mod evident, adevărul se află, bine tăinuit, undeva în miezul poveştii.  Vom reveni cu amănunte săptămâna viitoare, după  ce AGA de la ICIM va fi convocată.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Monica Tulcan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro