Stire

Motorină contrafăcută ?n benzinării

22.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Comisarii Gărzii Financiare au descoperit motorină falsă în staţii peco din judeţul Arad.  Ancheta comisarilor a scos la lumină un lanţ de societăţi  care se ocupau cu producerea unor carburanţi pe care îi furnizau şi comercializau pe piaţa din Arad, sub numele de motorină.

Totul a început printr-o acţiune tematică a Gărzii Financiare la câteva  staţii de distribuţie a carburanţilor auto.  În acest sens, s-au prelevat probe din rezervoarele staţiilor de motorină care s-au aprovizionat de la o rafinărie din Judeţul Alba, de altfel punctul de pornire în cercetările efectuate.

Agentul economic din Alba furnizase către societăţi din Arad produsul carburant, trecându-l pe facturi ca fiind motorină. În urma rezultatelor de laborator s-a putut constata că lichidul din staţia de îmbuteliere era un amestec de produs numit „Wait Spirit“ şi câteva uleiuri cu cifră octanică asemănătoare motorinei. Acest produs era dat spre comercializare clienţilor ce credeau că cumpără motorină. Acesta este, din păcate, un fenomen tot mai des întâlnit la noi în ţară“, a declarat comisarul Gărzii Financiare, Sorin Cirţi.

În atenţia Gărzii Financiare s-a aflat o societate arădeană care livrase deja o cantitate de nouă mii de litri din substitutul de motorină. Analizându-se documentele de provenienţă şi de certificare a calităţii produsului numit „motorină“,   s-a concluzionat că aprovizionarea cu unul din produsele componente substitutului s-a făcut de la rafinăria din Jjudeţul Alba. Societatea comercială din Arad ce avea ca obiect de activitate comerţul cu carburanţi a vândut de fapt un amestec de produse petroliere sub numele de motorină. Prin comercializarea acestui substitut a fost încălcată legea  şi s-a prejudiciat bugetul consolidat al statului. Comisarii Gărzii Financiare au înaintat în acest sens o sesizare penală pentru a stabilii vinovaţii lanţului de furnizare şi comercializare a substitutului motorinei care s-au sustras de la plata accizelor. Vinovaţii vor fi cercetaţi pentru fals şi neplata datoriilor faţă de bugetul consolidat al statului. Cercetările efectuate de Garda Financiară au putut opri propagarea comercializării produsului fals numit motorină care, conform unor analize distruge motoarele celor ce îl folosesc. Numele socităţii arădene nu poate fi făcut public, până la sfârşitul cercetărilor.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sandra Stoler ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro