Stire

Prin mirosul ademenitor - Bograci-ul a atras pe ştrand mii de arădenii

25.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Nici măcar vremea urâtă nu le-a stat în cale arădenilor, care au venit cu mic cu mare, pentru a lua parte la festivalul cătlanelor. Unii au fost atât de pofticioşi, încât au stat ore în şir la rând, pentru a fi siguri că se vor înfrupta din feluritele tocăniţe. Vedeta festivalului a fost fără doar şi poate, ceaunul uriaş, adus tocmai din Ungaria, special pentru această sărbătoare.

Cătlanul are 3.500 de litri, iar bucătarii unguri au pregătit în el, după reţete care au fost ţinute la mare secret, peste 7000 de porţii. Mâncarea a fiert mai bine de şapte ore, timp în care pofticioşii au aşteptat nerăbdători chiar dacă a plouat. „În acest cătlan a fost pregătită o tocăniţă dintr-o tonă de carne de vită, o tonă de cartofi şi 300 de kilograme de ceapă”, a declarat organizatorul concursului, Zoltan Lovasz. Organizatorii au adus 2,5 tone de lemne numai pentru acest ceaun. Bucătarii maghiari au fost supravegheaţi de către patronul firmei, care are un vestit restaurant în Szeged, renumit pentru ciorba de peşte. Arădenii au stat la coadă pentru a urca pe o scară să vadă conţinutul tocăniţei care fierbea în cătlanul uriaş, cel mai mare mare în care s-a pregătit tocăniţă în Arad dar şi bograci şi gulaş.

La festival au luat parte aproape 30 de echipe de bucătari, atât din Arad cât şi din Ungaria şi Germania, care au încercat să îşi dovedească talentul într-ale gătitului. Per total, bucătarii au folosit două tone de carne, o tonă de ceapă, o tonă de cartofi şi alte zeci de kilograme de alte ingrediente. Tocăniţele au fiert în ceaune ore întregi, iar pentru aceasta s-au folosit nu mai puţin de cinci tone de lemne.

Cortul  de la „Glasul Aradului”, care a pregătit o tocăniţă de vită cu ciuperci, a fost luat cu asalt de către vizitatori, care s-au înghesuit să guste din cele peste 150 de porţii ale ziariştilor.

La Zilele Aradului au fost prezente mai multe delegaţii din Ungaria. Primarul oraşului Gyula, înfrăţit cu Aradul, deputatul Clara Perjesi a admirat gustoşii mici româneşti. Alături, standul oraşului Oroshaza  făcea reclamă ştrandului din localitate şi promova turismul local.

Toţi cei prezenţi s-au simţit extraordinar şi au încercat să profite din plin de ultima zi de sărbătoare.

„A fost tare frumos. Am mâncat cam din toate părţile câte puţin pentru că eram curioasă să degust de peste tot. Mi-a plăcut foarte mult şi cel unguresc, însă arădenii noştrii s-au descurcat mult mai bine. Şi nepoţelul meu e prima oară la un asemenea eveniment şi este tare încântat. Şi dacă ar fi plouat tare am fi venit pentru că spiritul de sărbătoare, nu ţine cont de vreme”, a declarat Marinela Ivanciu.

Arădenii s-au arătat mai mult decât mulţumiţi de organizarea evenimentului cât şi de modul în care au fost primiţi de bucătarii prezenţi la eveniment.

„Am muncit destul de mult şi am fost tare necăjiţi când am văzut vremea, dar se pare că cineva acolo sus ne iubeşte iar arădenii s-au înghesuit să vină să deguste din gulaşul nostru. Deşi specific unguresc, parcă al nostru e mai bun, că nu e aşa iute... (râde), sau cel puţin aşa zic cei care degustă”, a declarat unul dintre bucătarii din Arad.

Banii încasaţi din vânzarea gulaşului vor fi donaţi zilele următoare unei fundaţii de caritate, care se ocupă de îngrijirea copiilor şi bătrânilor aflaţi în dificultate.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Anca Barbură ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro