Stire

Remember ?Iosif Petschovschi? - O manifestare de suflet cu legende ale fotbalului

25.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Fără echivoc, manifestarea organizată sâmbătă, în Sala Festivă a Palatului Administrativ la iniţiativa lui Gheorghe Vaczi II şi Gavrilă Birău, cu sprijinul Primăriei Arad, a fost una ce nu va putea fi uitată de cei prezenţi şi în special de familia marelui şi inegalabilului fotbalist, Iosif Petschovschi.

Pe 6 octombrie se împlinesc 40 de ani de la trecerea în nefiinţă a celui ce a scris istorie sub culorile „alb-roşii”, chiar dacă s-a născut la Timişoara şi a mai evoluat o scurtă perioadă şi la CCA. Fiul său, Ladislau Petschovschi, a venit cu familia din Germania, unde este stabilit de 30 de ani, pentru a onora invitaţia făcută de organizatorii evenimentului. Şi alături de domnia sa a fost prezentă şi soţia, a fost şi nepotul lui Iosif Petschovschi.

Prezentarea manifestării i-a aparţinut binecunoscutului cronicar sportiv, Mircea M. Ionescu: „Este o zi aparte pentru fotbalul arădean. Suntem alături de foarte multe legende ale fotbalului, practic este prezentă UTA de ieri. Pe Petschovschi l-am văzut de trei ori în viaţă, prima dată când aveam 7 ani”.

Rând pe rând, reputatul gazetar i-a invitat la microfon pe cei ce au făcut istorie de-a lungul timpului pe dreptunghiul verde, foşti colegi de generaţie, mulţi dintre ei, cu Petschovschi. Aşa i-am putut asculta şi vedea pe Oaidă, Dinulescu, Dridea, Domide, Pantea, Ion V. Ionescu, Ciosescu, Igna, Alexandru Dan, Poszony, Birău şi Vaczi jr.

Nicolae Pantea, fiu al Aradului, a ţinut să precizeze că a propus la FRF organizarea unei „Cupe Petschovschi” la nivel naţional, iar Ion V. Ionescu a fost de părere că: „Petschovschi putea face faţă şi azi în fotbal, era polivalent, complet şi putea juca în orice sistem de joc şi pe orice post.”

Antrenorul emerit, Alexandru Dan, prezentat de Mircea M. Ionescu, drept „meşter făurar” şi „şlefuitor de talente” a menţionat: „Sunt multe amintiri legate de Petschovschi. Am jucat împreună în Selecţionata Aradului, am antrenat împreună la Centrul de Copii şi juniori de la UTA. Era un jucător înnăscut, cu har pentru fotbal, pe care l-a avut în sânge”.

Să nu omit nici prezenţa cunoscutului crainic şi om de radio, Nicolae Secoşan, cel care a rememorat la rându-i amintiri legate de Petschovschi. Mircea M. Ionescu a concluzionat firesc: „Petschovschi nu poate să moară niciodată”, Gheorghe Vaczi II nu a ratat prilejul de a-l critica pe actualul antrenor al UTA-ei, Ionuţ Chirilă, cel ce s-a opus organizării turneului de old-boys pe stadionul „Francisc Neuman”, dar şi pe cei ce conduc UTA de azi (de fapt clubul nu are conducători, practic, la ora actuală), pentru faptul că nu au onorat cu prezenţa evenimentul derulat la Primărie. În cele din urmă tot fostele glorii au lăsat de la ele şi au înţeles situaţia, terenul fiind afectat de ploaie, iar turneul de old-boys s-a derulat pe gazonul sintetic de la Şega.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sorin Puşcuţă ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro