Stire

Piaţa Obor, sufocată de gunoi

01.09.2008 ⋅ 0 comentarii

Duminica este una dintre cele mai prospere zile pentru vânzătorii  pieţii Obor însă la sfârşitul zilei, piaţa Obor arată ca un morman de gunoaie. Printre kitschiuri, cărţi, haine secon-hand sau noi, încălţăminte,  scule, unelte, motoare ori alte obiecte, tronează gunoaiele şi mizeria.

Piaţa Obor, locul unde cei cu venituri modeste aleg să îşi facă cumpărăturile, arată mizer la sfârşitul fiecărei zile. Tomberoanele pline-ochi înconjoară tarabele de haine şi langoşeriile din incinta pieţii. Mirosuri încărcate şi încinse de căldură se împrăştie printre cumpărători. Împânzită de gunoaie şi mizerie, piaţa Obor îşi are cumpărătorii fideli şi vânzătorii obişnuiţi ai locului, iar haosul face parte deja din peisaj. Printre gunoaie se găsesc şi lucruri de valoare, icoane, tablouri, cărţi ori alte obiecte pe care timpul şi-a pus amprenta. Unele obiecte vândute la preţuri derizorii amintesc de cufărul bunicii, altele realizate manual uimesc unii cumpărători străini prin complexitatea lor dar şi prin preţul foarte mic. „Aici sunt şi obiecte de valoare însă lumea nu le mai preţuieşte. Munca realizării goblenurilor  ori a tablourilor nu se compară cu alte obiecte făcute pe bandă rulantă, ce le găsim în comerţ. Din păcate valoarea lor păleşte în faţa noutăţilor anilor în care trăim“, spune  Maria Leucuţa, o pensionară nostalgică.

Casă şi loc de muncă

La o altă tarabă, un negustor doarme lângă cărţile sale. Aici e casa sa şi locul de muncă, totodată. Înecându-şi amarul în băutură, negustorul nu pare deranjat de forfota pieţii şi îşi vede de somn în continuare. La o altă tarabă, doi pensionari vând unelte şi scule, folosite ori noi. Unul dintre aceştia spune că vine să vândă la piaţă nu numai pentru a-şi suplimenta pensia, ci şi pentru a alunga singurătatea din bătrâneţile ce îl apasă.

Vremea reducerilor

Având în vedere că sezonul estival s-a încheiat, nici unii pieţari nu s-au lăsat mai prejos expunând-şi marfa la un preţ redus. Alţi vânzători încearcă să convingă clienţii să cumpere oferindu-le două produse la preţ de unul. Mulţimea caută printre mărfurile aglomerate haotic lăsând în urmă dezordine, iar mizeria lăsată în urmă cuprinde întrega piaţă. Cerşetorii profită de hosul lăsat şi caută prin mormanele de gunoaie. La sfârşitul zilei de duminică, piaţa arată ca şi un loc în care se colectează gunoaiele. Piaţa Obor îşi pierde farmecul de bazar accesibil, de loc nostalgic, în mormanele de gunoaie, în neglijenţa societăţii dar şi a autorităţilor. Lipsa bunului simţ şi a grijii faţă de valori îşi face loc, transformând piaţa într-un loc mizer şi neglijent.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sandra Stoler ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro