Stire

Ajutor de nădejde pentru medici ?n viitorul apropiat - Cardul medical, pe masa ministerului

01.09.2008 ⋅ 0 comentarii

Isoricul medical, radiografia medicală, cardul care cuprinde particularităţile medicale ale fiecărui ins - lucru care a fost gândit, va veni în ajutorul pacientului şi al serviciilor medicale; zace pe masa Ministerului Sănătăţii Publice pentru a fi testat, aprobat, iar mai apoi aplicat pentru fiecare cetăţean al României în parte.

De la alergii la intervenţii chirurgicale

Un astfel de card va cuprinde toate antecedentele medicale ale unei persoane, de la vaccinurile luate în perioada copilăriei şi până la intervenţiile chirurgicale pe care persoana adultă le-a avut. Însă, poate cel mai bun lucru legat de activarea acestor carduri va fi faptul că toate acestea vor cuprinde şi substanţele şi produsele medicamentoase la care pacintul este alergic.

Dr. Mirandolina Prişcă, manager al celui mai mare spital din judeţul Arad, şi anume Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad declară: „Cunoaşterea acestor date medicale despre un pacient ar fi foarte folositoare, pentru toată lumea. Am cunoaşte cu exactitate ce tratament a luat înainte un pacient, de ce afecţiuni suferă şi toate intervenţiile medicale pe care le-a suportat. Acest card ar fi radiografia medicală a persoanei. Cel mai mult ne-ar folosi în situaţiile în care o persoană ar ajunge la Unitatea de Primire Urgenţe, pentru că de multe ori nu poţi afla anumite date de la persoana în cauză, fie că e vorba de un copil sau de cineva care se află în stare gravă şi nu poate comunica cu noi. Ar fi foarte folositor acest istoric medical.”

Ajutor în completarea fişei medicale

De aceeaşi părere sunt şi cei ce zilnic se confruntă cu diferite probleme în a întocmi un certificat de invaliditate unei persoane care aparent este sănătoasă, dar organele interne sunt afectate, iar medicul specialist care i-a extirpat un ovar (de ex.) a uitat să menţioneze acest lucru pe fişa medicală. Ştefan Rus, directorul adjunct al Asociaţiei handicapaţilor neuromotor din România, filiala Arad, declară: „Pentru a nu mai exista astfel de probleme ar fi ideal dacă ar exista pentru medicii de familie sau specialişti un program care, odată accesat, ar releva toate probleme medicale pe care le are o persoană. Astfel, medicul ar putea vedea că un pacient a avut o operaţie pe cord deschis, cancer la sân sau alte probleme.”

Şi arădenii sunt de părere că un astfel de card care să cuprindă istoricul medical al unei persoane poate fi de mare ajutor în cazul unei urgenţe. Intervenţia s-ar putea face mult mai rapid, iar viaţa pacientului ar putea fi mai salvată. Mariana P. în vârstă de 43 de ani, ne spune: „Păi, ce să spun, ar fi bine pentru ca atunci când mă duc la medicul meu de familie, să îmi dea un tratament bun, pentru că aştia tineri nu sunt preocupaţi aşa mult să te descoasă. Totul bine, numai să se şi ţină de treabă ăştia de la sănătate.”

Probleme de ordin tehnic

Deşi a fost iniţiat în urmă cu câteva luni bune, proiectul este aşteptat să se confrunte cu diverse probleme de ordin tehnic care pot interveni: „Din câte am înţeles, şi în Germania au existat probleme în a implementa cardul. Şi a durat mult până când s-a finalizat totul. Chiar ne-ar ajuta pe toţi medicii să existe cardul acesta, card pe care fiecare persoană l-ar avea permanent asupra lor, pentru ca în cazul în care ar interveni probleme de tip medical, medicul curant nu ar avea parte de surprize,” ne informează dr. Titus Ududec, preşedinte al Colegiului Medicilor din Arad.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Andrea Dorotovics ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro