Stire

Spitalul TBC Bulci - Zeci de bolnavi mor de foame

02.09.2008 ⋅ 0 comentarii

Caz strigător la cer în Spitalul TBC Bulci. Nici mai mult nici mai puţin de 26 de bolnavi sunt condamnaţi să moară de foame, pentru că firma care se ocupă de aprovizionarea cu hrană…a rămas fără fonduri. Ieri bucătăreasa le-a pregătit pacienţilor ultimul pui pe care îl mai avea în cămară iar pâinea a fost cumpărată de ei sau de familiile lor.

La sanatoriul din Bulci se află 26 de pacienţi bolnavi de TBC. Deşi unii într-o stare avansată a bolii, oamenii ajung acum să moară şi de foame, asta din cauza lipsei de hrană. De câteva zile, prin frigiderul spitalului.... bate vântul. Bolnavii plâng deja de foame iar bucătăresele de mila lor, bagă mâna în buzunar şi cumpără ele pâine. „Nu avem mâncare. Vai şi amar ce mâncare ne dă. Pe lângă că e puţină mai e şi rea la gust. Suntem vai de noi. Acum spre exemplu, nu a mai fost ce să ne dea să mâncăm, iar bucătăreasa a cheltuit din banii ei şi ne-a cumpărat pâine. Probabil că i-a fost milă. Nu putem nici să ne gândim ce va fi în zilele următoare, dacă deja e gol frigiderul... Pe lângă că suntem bolnavi, o să ajungem să murim de foame. Venim cu o boală şi plecăm cu altele”, a declarat cu lacrimi în ochii unul dintre pacienţi.

„Eu am luat şapte franzele din banii mei ca să aibe pâine pentru masa de dimineaţă măcar. Mi-e milă şi încerc să îi ajut cum pot. Am mai avut un pui de două kilograme şi am mai pus parizer ca să completez”, a declarat Maria Văcărescu, bucătăreasă.

Hrana acordată pacienţilor reprezintă o parte importantă din tratamentul lor, motiv pentru care ar trebui să fie regulată şi bogată în vitamine şi proteine. Pacienţii de la sanatoriul Bulci ştiu însă că acest lucru nu se întâmplă nici măcar la sărbători, situaţia unităţii spitaliceştii fiind una tragică de ceva vreme bună. Deşi aprovizionarea cu mâncare se face de două ori pe lună, de cele mai multe ori varza este putredă sau alte produse ajung aici alterate, din cauza faptului că maşina care transportă hrana nu este dotată cu ladă frigorifică.

„Este groaznic ce se întâmplă la Bulci. Firma care se ocupă de hrana pacienţilor încalcă zilnic meniurile stabilite de Comisia Alimentului, motiv pentru care hrana este aşa cum este.  Încă de la începutul relaţiei cu această firmă ne-am confruntat cu asemenea probleme. De fiecare dată când le-am atras atenţia, rezultatele au fost doar pe moment. Noi am investit zeci de milioane pentru a oferi condiţii mai mult decât decente pacienţilor, însă partea blocului alimentar este dată în chirie firmei. Ei aveau obligaţia, care este prevăzută în contract, de a face mici investiţii, mai mult de igienizare a locului, însă nu au făcut nimic. Imaginea este mai mult decât dezolantă. S-a discutat acum din nou pe această temă şi li s-a acordat termen de patru zile pentru remedierea situaţiei. În caz contrar vom lua măsurile de rigoare”, a declarat Mihaela Luncan, director administrativ al Spitalului Municipal Arad, de care aparţine şi sanatoriul din Bulci.

De cealaltă parte, patronul firmei care asigură hrana se apără şi spune ca nu primeşte destui bani, iar cei pe care totuşi îi primeşte nu îi ajung nici măcar pentru a achita utilităţile.

Până când situaţia hranei din sanatoriul Bulci se va rezolva iar cei răspunzători pentru lipsa şi condiţiile în care este depozitată aceasta vor primi câte un semnal de alarmă şi vor remedia lucrurile, bolnavii rămân cu ochii în aer, cu frământările îndreptate către ce va fi mâine şi cu... goluri în stomac.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Anca Barbură ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro