Stire

Mari loterii ce sunt de fapt escrocherii - Ţepari ingenioşi promit c?ştiguri fabuloase pe internet

02.09.2008 ⋅ 0 comentarii

Zeci de site-uri sunt invadate deja de obişnuita pagină ce se deschide cu anunţul „Aceasta nu este o glumă! Felicitări, ai câştigat!“ Cunoscătorii ar închide această pagină pentru a nu îşi virusa calculatorul însă există persoane care, crezând că norocul îi căută, intră în jocul unor escroc a căror plan pe cât de real poate părea pe atât de fals este.

Ţepe ingenioase direct pe mail

Doza de credibilitate necesară pentru ca unii să cadă în capcana unui câştig  dobândit atât de facil este dată de faptul că unele anunţuri sunt trimise pe mail şi implicit, în accepţiunea unora, pare un lucru sigur. Anunţurile promit un câştig dobândit în urma unei loterii. Astfel,  prin tragere la sorţi, adresa de mail a celui ce primeşte vestea este una dintre adresele câştigătoare. Pentru cei care cunosc limba engleză suficient cât să înţeleagă, anunţul  explică „fericitului câştigător“ că  adresa sa de mail a fost înregistrată  în prealabil într-o bază de date, iar printr-o loterie organizată pe plan mondial a fost desemnat câştigător al unei sume considerabile de bani. Aşa că, din senin, mii de români se trezesc ba că au câştigat la loto un milion şi jumătate de lire sterline, ba că directorul unei bănci dintr-un oraş din Africa se oferă să împartă cu ei câteva milioane de dolari. În mail, eşti rugat mai întâi să nu crezi că ar fi cumva vorba de vreo farsă şi să apelezi cu încredere numărul de telefon pentru a-ţi valida câştigul.

Demersuri pentru câştiguri false

Există mai multe variante prin care şarlatanii pot acapara cât mai mulţi încrezători în câştiguri inopinate. Mare parte dintre e-mail-urile primite provin din Anglia şi includ toate elementele unei înregistrări autentice, de la numere de fax până la adresa şi numele persoanei de contact. E-mailul de început solicită „câştigătorului“ o serie de date personale de la nume şi prenume, starea civila, adresa până la  numere de telefon si fax. Dacă adresantul se lasă păcălit, în pasul următor i se solicită  să trimită la o altă adresă de e-mail, a unui pretins departament de plăţi, date exacte despre contul pe care îl are. De asemenea, o altă variantă este cea a îndemnului de a depune o sumă cuprinsă între 50-80 de dolari la o bancă sugerată desigur de ţepari, pentru nişte cheltuieli „mărunte“. După toate acestea, adresantului păcălit i se promite că  suma câştigată îi va fi virată în cont. Adevăratele scopuri ale şarlateniei sunt de fapt dacă se poate spune aşa, golirea contului „câştigătorului“ ori depunerea unei sume, ce pare derizorie în comparaţie cu câştigul.

Riscul de a rămâne cu conturile goale

Dacă şarlatanii de pe internet au găsit persoane suficient de naive încât să creadă într-un câştig la o loterie la care au participat fără să ştie, atunci riscul ca aceştia să rămână cu conturile goale este foarte mare. Aflarea datelor personale, este suficientă pentru ca aceştia să îşi pună în aplicare planurile. Odată cunoscute datele, câştigătorul de fapt păgubit poate aştepta suma fabuloasă însă se va alege doar cu contul gol. Cei ce primesc e-mailuri de acest gen, sunt sfătuiţi să nu se lase orbiţi de câştiguri facile şi nesigure şi să nu acorde atenţie falselor loterii, ce sunt de fapt escrocherii. Este suficient să cauţi pe internet „câştig sau ţeapă?“ pentru a afla câte persoane au mai primit mailul „câştigător“.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sandra Stoler ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro