Stire

Rezervaţia arheologică ?Mănăstirea Bizere? a fost inaugurată

08.09.2008 ⋅ 0 comentarii

Peste trei sute de persoane au fost prezente ieri la inaugurarea Rezervaţiei arheologice „Mănăstirea Bizere”, din localitatea Frumuşeni.

Acţiuni istorice şi nu numai

Manifestarea a început la orele 17,00, când preşedintele Consiliului Judeţean Arad – Nicolae Ioţcu, împreună cu primarul localităţii – Aurelian Andronic, au tăiat panglica la intrarea pe pământul în care se află îngropată istoria zonei, din secolele XI şi XII. Vizitarea şantierului arheologic alături de colectivul de cercetători care au explicat ce însemnă fiecare descoperire în parte, momente artistice cu Ansamblul de Copii din Frumuşeni, un concert de muzică medievală susţinut de trupa grafic, jocuri medievale şi un foc de tabără, au fost doar câteva dintre manifestările care au avut loc la acest eveniment. Bineînţeles, din cadrul acţiunii nu au lipsit nici tarabele cu mititei, bere sau suveniruri.

Obiecte din secolul al XII-lea

La rezervaţia arheologică „Mănăstirea Bizere”, specialiştii au descoperit mai multe obiecte care fac dovada existenţei creştinismului bizantin în Balcani. Printre acestea se află şi o biserică atestată documentar la 1183. Aceasta a aparţinut călugărilor benedictini. Tot la Frumuseni, s-au descoperit mai multe mozaicuri policrome, grupate în trei panouri de circa 1,5 m x 1,3 m, realizate într-o manieră artistică remarcabilă, cuprinzând reprezentări de animale (reale şi fantastice), motive florale şi geometrice, care făceau parte din pardoseala unei biserici din secolul al XI-lea.

Totodată,  anul acesta a fost descoperită si amprenta unei bărci construite în secolul al XII-lea, unicat pe teritoriul României, în interiorul căreia au fost găsite fragmente din vase de lut şi monede, emise în perioada lui Ştefan al IV-lea. „Această barcă este, până acum, cea mai importantă descoperire. A fost folosită de călugării mănăstirii. După ce s-a uzat şi nu a mai putut fi folosită pe apă, călugării de la mănăstire au utilizat-o drept varniţă. Iar după ce s-a uzat aşa de tare încât nu a mai putut fi folosită la nimic a fost lăsată acolo. Astfel că lemnul de la barcă a putrezit, iar mortarul a rămas împietrit în forma bărcii”, a explicat Peter Hugel.

Obiectele găsite de arheologi datează din secolul al XII-lea, cu aproximativ 20 de ani mai devreme decât prima atestare documentară a Mănăstirii Bizere (1183).

400 de milioane de lei vechi – alocate de CJA

Amenajarea Rezervaţiei a fost posibilă cu ajutorul Consiliului Judeţean Arad, care a alocat aproximativ 400 de milioane de lei vechi. „Rezervaţia este foarte importantă pentru localitatea Frumuşeni, dar şi pentru judeţul Arad. Consiliul Judeţean a alocat fonduri şi va aloca în continuare atât pentru conservarea obiectelor descoperite, cât şi pentru alte noi descoperiri. Mai târziu vom avea grijă şi de punerea în valoare turistică a acestui obiectiv”, a declarat Nicolae Ioţcu.

La acţiune au mai participat şi vicepreşedintele Consiliului judeţean Arad – Adrian Ţolea, viceprimarul municipiului Arad – Levente Bognar, directorul Muzeului Judeţean Arad – Peter Hugel şi deputatul PDL – Constantin Igaş.

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro