Stire

Dezastru ecologic la Tauţ - Sute de vietăţi moarte zac pe marginea lacului

08.09.2008 ⋅ 0 comentarii

Posibil focar de infecţie la Tauţ! Sute de broaşte şi scoici moarte, care urmează să intre în stare de putrefacţie, au fost descoperite pe malul lacului de acumulare din localitate. Totul a început cu două zile în urmă, când reprezentanţii Direcţiei Apelor Criş au dat drumul la apa din lac, pentru a face verificarea barajului, programată o dată la şapte ani.

Reprezentanţii Direcţiei Apelor Criş nu au ţinut cont însă un lucru: şi anume că apa lacului era foarte mare şi, având în vedere faptul că nu a mai fost curăţată de mulţi ani, s-a populat cu sute sau chiar mii de scoici şi broaşte. Astfel că, odată cu revărsarea apei, acestea au rămas pe malurile lacului, provocând un potenţial focar de infecţie.

Alertate de cei care au descoperit focarul, autorităţile s-au deplasat ieri de urgenţă la faţa locului pentru a lua măsuri. „Verificările Direcţiei Apelor sunt în grafic. Măsurile de verificare a barajului au fost stabilite de guvern să aibă loc o dată la şapte ani. Singura problemă este faptul că reprezentanţii Direcţiei Apelor nu au ţinut cont de faptul că apa din lac era foarte mare. A rămas doar nivelul biologic al apei care să poată să ţină în viaţă peştii. Împreună cu reprezentanţii DSV şi cu cei ai Primăriei, luăm măsurile necesare pentru a nu se crea un focar de infecţie. În primă fază, Primăria Tauţ va apela la societatea Proton, cu care are contract pentru acţiunile de ecarisaj. Angajaţii acesteia vor trebui să vină în cel mult 24 de ore să ridice leşurile şi să le transporte spre incinerare”, ne-a declarat subprefectul Levente Horvath.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu au început o anchetă pentru a descoperi cine se face vinovat de dezastrul ecologic produs. Lacul Tauţ se întinde pe o suprafaţă de peste 150 de hectare. De jur-împrejur, el măsoară aproximativ 5 kilometri.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro