Stire

PD-L Arad Şi-a prezentat programul de guvernare - Salariul mediu va ajunge la 900 euro şi pensia medie la 405 euro

15.09.2008 ⋅ 0 comentarii

O importantă delegaţie arădeană a participat, aşa cum am mai anunţat, la Conferinţa naţională a PD-L, ocazie cu care a fost lansat public noul program de guvernare al partidului, sub genericul „Gândim altfel”. Staff-ul democrat liberal arădean, întărit cu o parte dintre candidaţii care vor căuta să obţină girul electoratului la alegerile generale pe colegiile electorale din judeţ, a ţinut să prezinte public arădenilor detalii despre acest document important.

Preşedintele PD-L Arad, Gheorghe Seculici, candidat al partidului pentru colegiul senatorial din municipiul Arad, a precizat că programul este urmarea programului de guvernare al fostei Alianţe din 2004, îmbunătăţit în baza experienţei celor care, un timp, au ocupat fotolii ministeriale în Guvern. „După cum se ştie, în proporţie de 70 la sută, programul de guvernare al Alianţei a fost realizat de membri ai PD. Echipa a rămas aceeaşi, întărită cu alţi specialişti”, a precizat Gheorghe Seculici.

Gheorghe Falcă, secretar executiv al PD-L la nivel naţional, a prezentat mai detaliat capitolele noului program de guvernare. Nu vom insista asupra tuturor amănuntelor deoarece fiecare capitol în parte va fi făcut cunoscut de specialiştii PD-L Arad pe domenii. Dar vom prezenta câteva detalii importante pentru a contura mai bine oferta electorală a PD-L. În primul rând, după cum a explicat Gheorghe Falcă, acest program de guvernare întocmit de specialiştii PD-L diferă de ofertele celorlalte partide deoarece, la fiecare capitol, prevede şi sursele de finanţare. Până în anul 2012, propun democrat-liberalii, salariul mediu din România va ajunge la 900 euro iar pensia medie, la 405 euro, etapizat. Noutatea cu care vine partidul prevede instituirea aşa-numitei pensii sociale minime garantate, care va fi de 3,5 milioane lei vechi. În acest mod va fi realizată o protecţie socială mai eficientă a păturilor sărace, în special a pensionarilor cu pensii actuale mici deoarece orice mărire procentuală a pensiilor în ansamblu ar fi condus la măriri substanţiale pentru pensiile mari şi măriri nesemnificative pentru pensiile mici, a explicat Gheorghe Falcă. Tot în domeniul social PD-L propune un parteneriat al statului cu biserica, cu cultele în general care oricum sunt implicate în programe de protecţie socială a păturilor defavorizate. În domeniul fiscal, PD-L îşi propune din start menţinerea cotei unice de impozitare. Însă partidul urmăreşte eliminarea a aproximativ 112 taxe dintre cele 450 existente acum în România. „Dintre acestea, 80 la sută vor fi desfiinţate total iar restul vor fi comasate în alte taxe”, a spus Falcă.

Agricultura va beneficia de subvenţii sporite, de 300 euro pe hectar. Şi pentru terenurile date în arendă există o subvenţie de 100 euro. În domeniul tineretului, PD-L va reînfiinţa Ministerul Tineretului şi Sportului care va avea atribuţiuni de coordonare, control şi va dezvolta şi sportul de masă. Alt minister care va fi reînfiinţat este Ministerul Turismului, pentru valorificarea întregului potenţial turistic al României. PD-L, prin programul de guvernare, intenţionează să întărească descentralizarea şi să reformeze administraţia publică locală. În domeniul infrastructurii, va fi sprijinită finalizarea autostradei Nădlac-Constanţa şi realizarea de investiţii în tronsonul feroviar Curtici-Braşov. Vor fi investite fonduri pentru realizarea a 10000 km drumuri judeţene. Programul de guvernare, structurat într-un volum având 192 pagini, a fost apreciat de liderul judeţean Gheorghe Seculici drept cel mai valoros program cu care un partid din România se va prezenta în faţa electoratului.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sorin Trocan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro