Stire

Deţinuţii la şcoală

16.09.2008 ⋅ 0 comentarii

Astăzi, de la ora 10.00, la Penitenciarul Arad va avea loc deschiderea oficială a anului şcolar 2008-2009, la care vor participa reprezentanţi ai  unităţii, conducerea Şcolii Generale „Avram Iancu” din Arad, cadrele didactice ale acestei şcoli care vor desfăşura activitatea în penitenciar precum şi persoanele private de   libertate înscrise la cursurile şcolare în clasele I-VIII.

Şcolarizarea deţinuţilor se realizează în sistemul claselor afiliate la Şcoala Generală „Avram Iancu” din Arad, în acest an şcolar având înscrişi 75 de elevi. Administraţia penitenciarului asigură resursele materiale necesare desfăşurării în condiţii optime a procesului de învăţământ. Orele de curs se vor desfăşura într-un spaţiu special amenajat care cuprinde 5 săli de clasă, 2 cluburi, un teren de sport, cancelaria şi un cabinet metodic. De asemenea, elevii deţinuţi au acces la biblioteca penitenciarului care cuprinde un număr de aproximativ 16.000 de volume de carte.

Numărul mare de elevi este rezultatul punerii în aplicare a Legii nr. 275/2006, privind executarea pedepselor privative de libertate, care încurajează şi sprijină educaţia în mediul penitenciar aliniindu-se la legislaţia europeană în domeniu şi care stimulează elevii prin acordarea de câştiguri materiale şi totodată, reducerea pedepsei. Astfel, absolvenţii unui semestru şcolar vor beneficia de o reducere din pedeapsă cu 30 de zile şi vor realiza un venit lunar, într-un cuantum stabilit în funcţie de orele de curs frecventate, având ca bază de calcul un procent brut de 30% din salariul minim pe economie.

Curicula şcolară este cea stabilită la nivel naţional de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului,  diplomele sunt eliberate de Şcoala Generală „Avram Iancu” din Arad, fără să se facă referire la absolvirea cursurilor în penitenciar, iar sălile de clasă impecabile şi dotările didactice corespunzătoare, sunt suficiente motive în plus ca persoanele private de libertate să-şi dorească o instruire şcolară.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Cotuna ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro