Stire

CJA va fi membru al Institutului Regiunilor Europei

18.09.2008 ⋅ 0 comentarii

Aleşii judeţului vor vota în şedinţa ordinară de luna aceasta un proiect privind aderarea Consiliului Judeţean Arad la Institutul Regiunilor Europei de la Salzburg (Austria).

La sfârşitul lunii august, La Salzburg a avut loc cea de-a IV-a Conferinţă a Regiunilor şi Oraşelor Europene cu titlul „Importanţa economică crescândă a regiunilor şi oraşelor în Europa”. Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, a răspuns invitaţiei lansate de preşedintele Institutului Regiunilor Europei, Franz Schausberger şi a reprezentat Consiliul Judeţean Arad la această conferinţă.

Institutul Regiunilor Europei (IRE) a luat fiinţă la 21 decembrie 2004, sub forma unei fundaţii non-profit, cu sprijinul Guvernului Austriei şi a mai multor regiuni, firme şi persoane particulare. Inaugurarea oficială a Institutului a avut loc în anul 2005, în prezenţa Cancelarului Federal al Austriei, Wolfgang Schüssel.

IRE este, aşadar, o organizaţie Europeană, supra-regională şi independentă politic, a tuturor regiunilor europene, atât din interiorul, cât şi din afara Uniunii Europene. IRE oferă o platformă de comunicare pentru regiuni, oraşe, firme,  investitori, ştiinţă şi administraţie,    şi lucrează pentru promovarea intereselor locale ale regiunilor şi oraşelor.

Scopul organizaţiei  este de a consolida poziţia economică şi politică a regiunilor din Europa, prin sprijinirea creării de reţele şi cooperări. IRE organizează evenimente care oferă reprezentanţilor politici ai regiunilor şi municipalităţilor ocazia de a se întâlni cu reprezentanţi ai UE, domeniului economic, investitori şi alţi experţi. În plus, membrii IRE sunt informaţi periodic cu privire la probleme de interes în scopul realizării integrării europene. De asemenea,  IRE organizează prelegeri pe  teme regionale, cu participarea unor personalităţi marcante, studii, mese rotunde, întâniri ale preşedinţilor de regiuni, oferindu-le acestora posibilitatea unor schimburi de experienţă. Tinerilor din regiunile membre li se oferă posibilitatea efectuării unor stagii de pregătire, cu prilejul organizării conferinţelor anuale.

Prin acest proiect de hotărâre se propune dobândirea calităţii de membru al IRE de către Consiliul Judeţean Arad, fapt ce implică participarea la toate evenimentele menţionate, la care se adugă şi reuniunea anuală a tuturor membrilor. Cotizaţia anuală pentru administraţiile publice provinciale/judeţene/locale este de 500 Euro.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro