Stire

Scandal mocnit ?ntre primărie şi prefectură - ?Ba tu, ba tu? ? mai marii urbei se bat ??n şcoli?, mai ceva ca la grădiniţă

18.09.2008 ⋅ 0 comentarii

Reprezentanţii Primăriei şi ai Prefecturii Arad se pare că nu se vor mai împăca niciodată. Scandalul este focalizat de această dată pe tema construirii campusurilor şcolare. Primăria susţine că investiţiile au întârziat din cauză că Prefectura Arad a emis titluri de proprietate pe terenul pe care s-a prevăzut amplasamentul iniţial. De cealaltă parte, Prefectura susţine că dacă era o preocupare în acest sens din partea edilului şef al urbei, acesta ar fi trebuit ca la începutul mandatului său, să efectueze un PUD şi un PUZ (n.n. planuri urbanistice de detaliu, respectiv zonal), iar la final să treacă respectivul teren în proprietatea Primăriei.

Aşadar, cu alte cuvinte, deşi Aradul ar dispune de bani pentru aceste investiţii pe care se tot bate monedă de ani buni, atâta timp cât autorităţile nu ajung la un consens, nu prea puteam avea mari speranţe privind ridicarea acestor obiective. Pe de altă parte, nu ar fi prima dată când, în timp ce doi se bat, al treilea să câştige, în sensul ca Aradul să piardă fondurile alocate pe această direcţie, tocmai pentru că nu există un teren pentru transpunerea în realitate a acestui proiect.

 Pentru a elimina orice confuzie şi îngrijorare care s-ar putea naşte în rândul elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor cu privire la viitoarele campusuri şcolare, reprezentanţii Primăriei afirmă următoarele: „Campusurile şcolare se vor construi pentru a rezolva problemele actuale ale unor mari unităţi de învăţământ din Municipiul Arad. Este vorba despre Liceul German Adam Muller Guttembrun, unde toate cele trei corpuri de clădire sunt retrocedate, Liceul Sportiv care  nu are spaţii proprii de funcţionare, Colegiul Economic  care de asemenea nu dispune de spaţii corespunzătoare pentru pregătirea practică a elevilor (laboratoarele sunt amenajate la subsolul clădirii, în spaţii insuficiente şi improprii) şi Şcoala de arte şi meserii care se află într-o situaţie precară din punctul de vedere al spaţiilor de învăţământ şi cazare a elevilor. Aceste probleme sunt bine cunoscute atât la nivelul administraţiei locale cât şi la nivelul conducerii unităţilor respective. La fel, proiectul de construire a campusurilor, în cadrul unui program naţional al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, a fost anunţat şi este deja cunoscut de toată opinia public”, afirmă Corina Drăghici, purtător de cuvânt Primăria Arad.

Campusurile vor cuprinde mai multe corpuri de clădiri pentru săli de clasă şi laboratoare, ateliere-şcoală, săli şi terenuri de sport, cantine şi cămine pentru elevi, locuinţe de serviciu pentru cadre didactice, etc. Proiectele prevăd cele mai moderne condiţii şi dotări pentru spaţiile de pregătire şi de cazare, conform cu standardele de învăţământ europene.

 

Titluri de proprietate pe teren

Reprezentanţii Primăriei mai precizează că investiţiile au fost întârziate de faptul că Prefectura Arad a emis titluri de proprietate pe terenul pe care s-a prevăzut amplasamentul iniţial (str. Ogorului, ieşirea din Arad spre Zădăreni). „Un teren potrivit cu caracteristicile solicitate a fost propus şi acceptat de Minister în zona de Nord a oraşului, delimitat de şoseaua de centură (la N) şi prelungirea str. Agricultorilor (la V). Subliniem că nu a fost vorba nici un moment de amplasamentul fostei rampe de gunoi dezafectate de pe str. Poetului”, susţine Corina Drăghici.

Terenul destinat campusului Liceului German şi Liceului Sportiv are o suprafaţă de aproximativ 4,69 hectare, iar Campusul pentru Şcoala de Arte şi Meserii, care va servi şi ca  baza de pregătire practică a Colegiului Economic se va întinde pe 3,26 hectare.

Prefectura acuză Primăria de dezinformare

Pe de altă parte reprezentanţii Prefecturii afirmă că Primăria nu informează corect cetăţenii. „Urmare a comunicatului de presă emis de Primăria Municipiului Arad, cu privire la construcţia campusurilor şcolare, constatăm că nu s-a urmărit informarea corectă a cetăţenilor   din Municipiul Arad, iar precizările făcute, nu elimină confuzia. Ne manifestăm îngrijorarea despre modul în care primarul Gheoghe Falcă  înţelege să trateze această problemă deosebită a Aradului. Spre buna informare a cetăţenilor, precizăm că în urma analizelor făcute la nivelul Guvernului şi a MEC s-a constatat faptul că o serie de clădiri cu specific şcolar au fost revendicate sau se află în stare avansată de degradare, punând astfel în dificultate buna derulare a procesului de învăţământ. În acest sens Guvernul şi Ministerul de resort au aprobat şi alocat bani pentru construirea unor campusuri şcolare noi în Municipiul nostru, care să corespundă din punct de vedere tehnic şi funcţional  standardelor existente în prezent la nivel european. În tot acest demers Primăria avea datoria de a identifica şi pune la dispoziţie terenurile necesare construirii acestor edificii. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat, terenurile puse la dispoziţie de primar fiind revendicate, aflându-se pe rolul Instanţelor de Judecată, în vederea retrocedării, încă din anul 2005”, afirmă Daniel Dasculu, purtător de cuvânt Prefectura Arad.

Mai mult de atât Primarul Gheorghe Falcă  este acuzat că a tratat cu superficialitate şi cu mult dispreţ acest subiect. „Dacă într-adevăr există o preocupare în acest sens din partea Primarului, acesta ar fi trebuit ca la începutul mandatului său (anul 2004) să efectueze un PUD şi un PUZ, iar la final să treacă respectivul teren în proprietatea Primăriei. În timp procesele s-au finalizat şi s-au dat hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, iar terenurile au fost executate silit de catre executorii judecătoreşti care i-au pus în proprietate pe cei care au câştigat procesele. La nivelul Instituţiei Prefectului  s-a ţinut întotdeauna cont  despre acest deziderat al construirii Campusurilor Şcolare, tocmai de aceea există la această oră un număr de 24 ha în zonă, pentru care nu s-au semnat titluri de proprietate, tocmai în ideea în care acest teren este aferent construirii Campusurilor Şcolare şi noului Spital Judeţean. Se poate constata foarte uşor că Primarul dezinformează în continuare cetăţenii Aradului în această problemă, care este în exclusivitate în sarcina sa si a Consiliului Local. Instituţia Prefectului doar constată şi pune în aplicare hotărârile definitive şi irevocabile ale Instanţelor de Judecată care au efect de lege”, mai spune purtătorul de cuvânt al prefectului.

 De asemenea, tot reprezentanţii Prefecturii îi sugerează primarului Gheorghe Falcă să nu se mai prevaleze de deciziile Instanţelor de Judecată, iar dacă doreşte în continuare să o facă, atunci să nu uite de cele 24 de ha de teren, care prin hotărâre judecătorească sunt retrocedate, dar pentru care primarul are posibilitatea efectuării unui schimb, iar aceste investiţii atât de necesare copiilor să se poată astfel realiza. „În caz contrar să identifice alte terenuri de interes public din Municipiu (de exemplu terenul Casarom). Instituţia Prefectului Judeţului Arad este solidară cu cerinţa părinţilor, ca aceste Campusuri Şcolare să fie construite în locaţii care să asigure confortul şi siguranţa elevilor”.

Prefectul Judeţului Arad, Gavril Popescu susţine că, în contextul în care primarul Gheorghe Falcă va emite decizii sau hotărâri ilegale, acestea vor fi atacate prompt în Contencios Administrativ.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Claudia Untaru ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro