Stire

E ilegal, dar necontrolat - Trafic cu sucuri şi ciocolată ?n şcoli

19.09.2008 ⋅ 0 comentarii

Începând de ieri, a intrat în vigoare interdicţia ca societăţile comerciale din incinta şcolilor şi liceelor să vândă şcolarilor alimente nerecomandate, cum ar fi hamburger, pizza, cartofi prăjiţi, ciocolată, fursecuri, acadele, şi aşa mai departe. Însă, Ministerul Sănătăţii Publice a omis partea în care cei ce nu se supun acestui ordin vor fi sancţionaţi sau măcar controlaţi. Astfel, dacă e ilegal se numeşte trafic, iar cel care trebuia ferit de astfel de produse nocive, adică elevul, ori le va cumpăra tot din şcoală ori de la chioşcul de la colţul străzii.

Dacă până la această oră, comercianţi vindeau elevilor cu nonşalanţă un hot dog cu muştar din belşug, începând de ieri, acest lucru pare să fie interzis. Cel puţin aşa apare pe site-ul Ministerului Sănătăţii Publice. Însă logica presupune ca din moment ce un lucru este interzis, ar trebui să existe şi o sancţiune pentru cei mai neascultători. O fi existând sancţiunea, însă cei abilitaţi să o aplice sunt... mai degrabă nu sunt de găsit.

Laura Putnic, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, declară: „Inspectortul Şcolar Judeţean a transmis şcolilor că societăţile comerciale trebuie să respecte ordinul dat de Ministerul Sănătăţii Publice şi că se vor face prin sondaj controale, însă încă nu se ştie cine va efectua aceste controale. Acum aşteptăm mai multe directive de la Minister şi să discutăm la nivelul Inspectoratului măsurile care se impun pentru efectuarea controalelor.”

Zilele trecute, printr-un parteneriat semnat între Autoritea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, preşcolari şi şcolari ai mai multor unităţi de învăţământ din Arad au fost informaţi de beneficiile care le aduce o dietă sănătoasă şi echilibrată, acţiune bazată pe iniţiativa Ministerului Sănătăţii Publice de a promova în rândul elevilor o alimentaţie sănătoasă. Însă nici vorbă ca aceste instituţii să îşi trimită inspectorii să cerceteze marfa distribuită de comercianţi în şcoli. Dumitru Muscă, inspector şef adjunct al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, declară: „Încă nu am fost anunţaţi să efectuăm activităţi de control în şcoli pentru a urmări şi sancţiona, dacă este cazul, comercianţii care nu respectă îndeaproape ordinul dat de Ministerul Sănătăţii Publice.”

Până când toate instituţiile şi puterile se vor uni pentru a lupta pentru ca tinerii de mâine să aibă deprinderi de viaţă sănătoase, şcolarii se pot delecta în voie cu câte o pungă de chips-uri şi o băutură carbogazoasă cumpărată de la tanti de la bufet, care, cu ocazia aceasta, mai face un ban frumos, şi de ce nu... cinstit.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Andrea Dorotovics ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro