Stire

La UVVG - Parteneriat cu Universitatea din Miskolc, Ungaria

21.09.2008 ⋅ 0 comentarii

Senatul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, condus de rectorul Aurel Ardelean, a primit ieri vizita delegaţiei Universităţii din Miskolc, Ungaria, în cadrul acordului de cooperare academică semnat de rectorii celor două Centre universitare în luna mai, 2008.

Personalităţi marcante

Din delegaţia Universităţii din Miskolc au făcut parte personalităţi de prim rang, precum prof. dr. Laszlo Sarkozi, director  al Departamentului de Formare  Continuă (Life Long Learning), dr.  Lajos Koleszar, director al  Spitalului  Municipal  din  Miskolc  şi Preşeditele Consorţiului Social şi Medical „Del-Borsodi”, Zsolt Barna, director al Screening Center-ului (Institut de monitorizare) al Spitalului Municipal din Miskolc, Krisztina Barna, Assistent Manager al Consorţiului Social şi Medical „Del-Borsodi”, dr. Ivan Szalkai, manager  al  Consorţiului  Social  şi  Medical  „Del- Borsodi”, Vas Dezjo de la Departamentul de Informatică a Fundaţiei „Bay-Logi”, Zsolt Barta, director al Departamentului   de   Redactare şi proiecte al Fundaţiei „Bay-Logi”.

Cercetare ştiinţifică în sprijinul populaţiei

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al UVVG, a subliniat, în cadrul unei conferinţe de presă că, „delegaţia maghiară a identificat cu specialiştii noştri teme de cercetare ştiinţifică medicală de interes comun, care se vor realiza cu participarea Consorţiului Del-Borsodi, în colaborare cu Fundaţia Bay Zoltan din Miskolc. Dorim ca împreună să realizăm cercetări care să vină în sprijinul populaţiei. Urmează să aplicăm prevederile protocolului semnat în luna mai la Universitatea din Miskolc, pentru a realiza o cooperare europeană pe care Consiliul Europei o promovează”.  

Aradul oferă toate condiţiile

Dr.  Lajos Koleszar, director al Spitalului  Municipal  din  Miskolc, a declarat: „Discuţiile cu domnul rector au decurs în sensul analizei opţiunilor de colaborare privind înfiinţarea unui centru de sănătate pentru îngrijirea persoanelor de vârsta a treia, a unui centru de Screening. Este foarte important pentru sănătatea populaţiei de a avea un astfel de centru de Screening şi cred că, în Arad, avem condiţii prielnice formării unui astfel de centru. Pentru îndeplinirea acestui scop, noi vom pune la dispoziţia Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” experienţa, specialiştii din domeniu şi rezultatele proiectului nostru. Suntem convinşi că vom reuşi să atingem toate obiectivele pe care ni le-am propus”.

Proiect realizabil

Întrebat despre valoarea proiectului, Doctor  Lajos Koleszar  a precizat: „Ceea ce vă pot spune este că, în Ungaria, sursele financiare au venit din trei părţi: ajutor de stat, din proiecte şi chiar din partea populaţiei, suma totală ridicându-se la o sumă de aproximativ trei sute de milioane de forinţi”. Delegaţia Universităţii din Miskolc a avut întâlniri de lucru la Facultatea de Medicină din cadrul UVVG şi în Spitalele Clinice Judeţean şi Municipal, unde au fost evaluate oportunităţile de colaborare şi temele punctuale în domeniile: informatică, formare continuă, monitorizare (Screening Center) şi proiecte transfrontaliere cu finanţare europeană.

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: (A.C.) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro