Stire

Un nou termen ?n procesul primarului

26.09.2008 ⋅ 0 comentarii

Procesul primarului, Gheorghe Falcă în care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, a fost amânat din lipsa avocaţilor.

Laura Lazăr, judecător, a dispus această amânare până în data de 9 octombrie, la ora 10.00. Avocatul primarului, Gheorghiţă Mateuţ, a lipsit motivat, deoarece este plecat din ţară, însă Cătălin Dancu, avocatul celor de la Elecon (Francisc Demeter şi Radu Vasil) nu şi-a justificat absenţa şi a  fost amendat cu 500 de lei. De asemenea, nici reprezentantul părţii vătămate, Consiliul Local Municipal, nu a fost în sala de judecată. La proces s-a aflat, însă, reprezentantul lui Gheorghiţă Mateuţ, care a cerut amânarea judecării cauzei, pe motiv că acesta se află  în SUA, pentru a reprezenta statul român într-un proces.

Judecătorul a decis, însă, faptul că cererea e nejustificată.  Totuşi procesul a fost amânat, dar data de 9 octombrie este nepotrivită pentru avocatul primarului   ce a cerut un alt termen,  care nu a fost nici el acceptat. Înfăţişarea de ieri s-a terminat în mai puţin   de zece minute. „Motivul amânării este lipsa apărării asigurată inculpaţilor Francisc Demeter şi Radu Vasil de către domnul avocat Dancu din Baroul Bucureşti. Faţă de acest domn avocat a fost luată o sancţiune judiciară respectiv amenda în sumă de 500 de lei pentru că nu a justificat absenţa la acest termen. Cererea domnului Mateuţ de amânare a cauzei nu a constituit motiv de amânare, deci nu a fost luată în considerare. Nu pentru aceasta   s-a amânat, deoarece s-a considerat că inculpatulului Gheorghe Falcă  îi este asigurată asistenţa juridică prin domnul avocat Dinu” afirmă Silvia Nădăban, vicepreşedintele Tribunalului Arad. 

După 15 minute de la ieşirea judecătorului din sală, şi-au făcut apariţia pe holuri-le Tribunalului şi avocaţii celorlalţi inculpaţi, iar după câteva minute şi o parte din ei. 

Protest politic în faţa Tribunalului

Mai mulţi tineri social-democraţi, din organizaţia de tineret a PSD Arad au protestat în faţa Tribunalului Arad în timp ce în instituţie se desfăşura procesul lui Gheorghe Falcă. Tinerii social democraţi cer să nu se politizeze acţiunea în instanţă, deoarece Gheorghe Falcă este membru marcant PD-L şi finul lui Traian Băsescu.

Protestatarii au afişat în faţa Tribunalului citate din Constituţia României şi din discursul susţinut miercuri de preşedintele României în faţa Parlamentului. Ei susţin că primarul Aradului ar trebui să fie suspendat din funcţie de către prefect, pe modelul miniştrilor pe care preşedintele nu mai conteneşte să îi suspende atunci când împotriva lor se decide începerea urmăririi penale. „Preşedintele Băsescu spunea că nimeni nu trebuie protejat politic în faţa justiţiei. Arădenii ştiu însă că primarul lor, Gheorghe Falcă, este unul dintre protejaţii preşedintelui iar procesul în care este judecat pentru fapte de corupţie cu consecinţe deosebit de grave – vorbim de un posibil prejudiciu estimat la câteva milioane de euro, creat Aradului tocmai de cel investit de cetăţeni să administreze patrimoniul local în folosul comunităţii – riscă să fie transformat dintr-un proces penal deosebit de important într-un proces de spălare a păcatelor săvârşite de edil în exercitarea mandatului său”, a declarat Marius Lazăr, preşedintele coordonator al PSD Arad.

Claudia Untaru

Sorin Trocan

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Glasul_Aradului ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro