Stire

Zilele Şepreuşului, la prima ediţie

29.09.2008 ⋅ 0 comentarii

Petrecere de zile mari s-a organizat ieri pe terenul de fotbal al comunei Şepreuş. De la cei de-o şchioapă, până la cei ce se sprijină în toiag, toţi fiii satului s-au întors ieri la vatră. Deşi au mai existat tentative de acest gen, autorităţile locale au reuşit, abia în acest an, să organizeze  pentru prima dată „Zilele Şepreuşului”.

Oficialităţi locale şi judeţene, oameni simpli şi oaspeţi ai lor au avut parte de o sărbătoare pe cinste, soarele vrând parcă să fie părtaş la bucuria lor, alungând de pe cer orice urmă de nor care ar fi putut strica buna dispoziţie a petrecăreţilor. Credincioşi, cu teamă de Dumnezeu, sărbătoriţii au cerut, înaintea deschiderii programului artistic şi a ospăţului, binecuvântarea Lui Dumnezeu, prin slujba oficiată de preotul paroh  Călin Ovidiu Craveţ.

Spre deosebire de alte localităţi care au deja tradiţii privind organizarea acestui gen de evenimente, şepreuşenii s-au remarcat prin momente inedite. Cunoscuţi ca fiind agricultori de seamă care îşi câştigă existenţa din munca câmpului şi din creşterea animalelor, au fost amenajate spaţii speciale în care puteau fi admirate cele mai frumoase exemplare de cai, bovine şi ovine din localitate. Ba mai mult, ca păstrători ai tradiţiilor populare autentice, organizatorii au avut un stand cu diferite obiecte de îmbrăcăminte şi diverse obiecte de uz casnic folosite în gospodăriile sătenilor. De asemenea, femei, îmbrăcate „de duminică”  îmbiau  oaspeţii la o îmbucătură de „pită” rumenită, coaptă în cuptoare de vatră.

O zi deosebită pentru fiii satului şi nu numai, toată organizarea fiind gândită în cele mai mici detalii, existând de toate… pentru toţi. Indiferent de gusturi culinare sau muzicale, paleta ofertelor a fost extrem de vastă. Până şi pentru cei mici, s-a adus un enorm tobogan gonflabil, care a devenit în scurt timp, punctul de  atracţie al acestora. O atmosferă de reală sărbătoare, de bun gust, o atmosferă sătească, în care tarabele cu tot soiul de kitchuri, cu care ne-am obişnuit pe la astfel de evenimente, mai că nu s-au observat prin multitudinea de aspecte pur locale, tradiţionale, puse în valoare  cu această ocazie.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: M. Mican ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro