Stire

Dascălii şi-au primit porţia electorală

30.09.2008 ⋅ 0 comentarii

Deşi toată lumea credea că cele două promisiuni ale guvernului referitoare la majorările salariale din învăţământ vor fi doar simple „gogoşi” de campanie, se pare că totuşi dascălii vor avea noroc. Deputaţii au adoptat ieri, Ordonanţa Guvernului privind creşterile salariale pentru cadrele didactice. Au trecut inclusiv amendamentele pesediştilor privind majorarea salariilor cu 50 la sută. Reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare au anunţat, în prezenţa liderilor de sindicat din învăţământ, că votează în favoarea Ordonanţei. Sindicatele din educaţie au trimis de altfel o scrisoare fiecărui parlamentar, în care cereau susţinerea pentru votarea legii de majorare a salariilor profesorilor universitari cu 74 la sută şi a celor preuniversitari cu 54 la sută. Votul final la acest proiect urmează să fie dat în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor de astăzi.

Sindicatele au cerut o lege a salarizării pentru învăţământ

Majorările salariale mult mediatizate şi lăudate de către parlamentari se pare că vor avea loc. Dascălii au obţinut în urmă cu ceva vreme o mărire a retribuţiei cu nouă la sută, în urma insistenţelor sindicatelor din învăţământ, promiţându-li-se încă o creştere a salariului cu 50 la sută. Sătui de atâtea promisiuni, despre care nu credeau că vor fi onorate, ieri, liderii de sindicat au solicitat promulgarea unei legi privind sistemul de salarizare a dascălilor. „Au încetat de mult să ne mai entuziasmeze aceste promisiuni pur electorale. Mai mult ne-ar bucura o lege a salarizării pentru învăţământ, care ne-a fost promisă de atâtea guverne. Aceste pomeni electorale le vom vedea în buzunarele noastre, care rămân în continuare tot goale“, a declarat Maria Buruc, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământul Arădean. Dănuţ Ieneşescu, preşedintele celuilalt sindicat din învăţământ, SDIA, a fost însă mai optimist: „Mâine (n.n. astăzi) se va discuta în Parlament, unde voi fi şi eu prezent, proiectul de lege prin care se doreşte mărirea salariilor profesorilor cu 50%. În funcţie de ce se va hotărî, vom decide ce măsuri vom lua pe mai departe“.Se pare că liderii de sindicat nu vor mai trebui să recurgă la nici o măsură extremă, deoarece în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor de astăzi, după cum au promis reprezentanţii tuturor grupărilor parlamentare, ordonanţa de Guvern va fi adoptată.

Salariile mici ale dascălilor vor rămâne istorie

Până acum, un debutant în învăţământul preuniversitar beneficia de un salariu de 700 de lei net. Acestuia i se mai putea adăuga un spor de zece la sută, doar în cazul în care primea o clasă de dirigenţie. După trei ani, profesorul îşi putea da definitivatul, salariul ridicându-i-se cu 10 lei. Gradul II îl putea obţine printr-un examen, dar numai după cinci ani de la desăvârşirea definitivatului. Salariul unui profesor de gradul II era până acum de 900 de lei. După alţi cinci ani de experienţă, un cadru didactic putea atinge treapta maximă, şi anume gradul I. Astfel, după aproximativ 15 ani de muncă şi cu toate examenele efectuate, salariul unui profesor putea atinge suma maximă de 1.200 de  lei. Dacă votul va decurge aşa cum au promis guvernanţii, salariile mici ale dascălilor vor rămâne istorie. Cadrele din învăţământul preuniversitar se vor putea bucura de o creştere salarială cu 54 la sută, iar profesorii universitari de o majorare a lefei cu 74 la sută. 

Angajaţii din sectorul administrativ – cu buzele umflate

Majorarea salariilor din învăţământ nu va mulţumi, cu siguranţă, pe toată lumea. Dacă dascălii vor răsufla uşuraţi, nu acelaşi lucru se poate spune despre angajaţii din sectorul administrativ, care rămân cu buzele umflate. Chiar dacă şi aceştia vor avea parte de o creştere salarială, aceasta va fi doar de câteva procente. De exemplu, debutanţii, mai precis angajaţii din administraţie cu cel mai mic grad, cu toate că au studii superioare, vor primi salarii cu care abia pot să îşi achite cheltuielile lunare şi apoi să trăiască de pe o zi pe alta. În funcţie de sectorul de specializare, aceştia vor câştiga între 595 şi 699 lei. Dintre angajaţii sectorului administrativ, cel mai mare venit lunar îl au în acest moment secretarii unităţilor administrative, care sunt plătiţi cu suma de 3.076 lei. Funcţionarii mai primesc anual două prime una de Paşte, iar alta de Crăciun. La ultimele sărbători, angajaţii din administraţie au primit câte 1.500 lei, impozabili. De asemenea, funcţionarii publici beneficiază şi de un spor de vechime în muncă de până la 25%, calculat în funcţie de salariul de bază corespunzător timpului lucrat în program normal de lucru. Astfel:  între 3 şi 5 ani sporul este de 5%, de la 5 la 10 ani - 10%, de la 10 la 15 ani - 15%,  de la 15 la 20 de ani - 20% şi peste 20 de ani 25% .

Salarii „la secret”

De cele mai bune salarii dintre bugetari se bucură angajaţii instituţiilor din subordinea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. Cu toate că veniturile lunare a celor care ne apără sau ne sancţionează, atunci când încălcăm regulile, sau ne salvează de nenumărate ori vieţile au, din punct de vedere legal, regim de secret de serviciu, am reuşit să aflăm câteva ceva.Un debutant, de exemplu un agent de poliţie, care se află la începutul carierei, primeşte lunar salariul de încadrare plus sporuri, care în timp, creşte etapizat în funcţie de înaintările în grad sau creşterea în funcţie. Astfel că pentru început un agent de poliţie, jandarm, poliţist de frontieră sau pompier câştigă lunar aproximativ 1.100 RON.*              *             *Aşadar parlamentarii, aflaţi în febra alegerilor electorale care urmează, s-au gândit – şi bine au făcut – că au şanse mai mari să nu cadă de pe scaune dacă îi vor mulţumi pe profesori. Dascălii au avut norocul că sindicaliştii din învăţământ au fost îndeajuns de isteţi încât să pornească scandalul taman în pragul alegerilor. Şi cum dacălii sunt mulţi la număr, guvernanţii s-au gândit că ar fi bine să le facă o bucurie, ca şi aceştia, la rândul lor, să-i răsplătească cu câte un vot.

Nadia Bodran

Claudia Untaru

Adrian Cotuna

Anca Barbură

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Glasul_Aradului ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro