Stire

Universitatea de Vest ?Vasile Goldiş? - La ?nceputul unui nou an universitar

02.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Deschiderea anului academic a constituit un prilej de bucurie şi împlinire pentru reprezentanţii Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“, unde s-au înscris în anul I peste 6.000 de studenţi în Arad şi filiale. Ceremonia a început la statuia lui Vasile Goldiş din centru, cu comemorarea patronului spiritual al universităţii.

După slujba religiosă de sfinţire şi de binecuvântare ţinută de părintele Mladin şi părintele consilier Vasile Pop, rectorul Aurel Ardelean a ţinut să sublinieze importanţa avută de Vasile Goldiş în înfăptuirea Marii Uniri. „Încercăm să ne ghidăm după spiritul, personalitatea, cultura şi perceptele morale ale unuia dintre cele mai importante figuri în săvârşirea actului istoric cel mai de seamă din istoria României moderne. Aşa cum spunea însuşi Vasile Goldiş „Naţiunea română se crează cu ajutorul valorilor“, aşa încercăm şi noi să ducem mai departe aceste principii“, şi-a încheiat discursul rectorul Aurel Ardelean.  După încheierea depunerilor de coroane, cei prezenţi s-au îndreptat spre Teatrul „Ioan Slavici“ unde a avut loc Festivitatea de deschidere a noului an academic.

Studenţi fericiţi

Încă dinainte de ora 10.00, când începea festivitatea, sala teatrului devenise neîncăpătoare. Personalităţi, cadre didactice, părinţi, dar mai ales studenţi, erau emoţionaţi de începerea anului universitar. Afară, câţiva studenţi de anul II erau bucuroşi de clipa revederii. Bogdan Lazăr ne spune „sunt student la drept şi trec în cel de-al doilea an. Mă bucur să mă revăd cu colegii mei. De la noul an universitar aştept cel puţin atâtea satisfacţii câte mi-a oferit cel trecut“. Loredana Bădiliţă este colega sa din acelaşi an: „Nu pot să spun că mă bucur că a început faculta. Aş mai fi stat în vacanţă. Totuşi, mă bucur să îmi revăd şi eu colegii“.

Atmosferă emoţionantă

Festivitatea de deschidere a început cu intonarea Imnului Naţional „Deşteaptă-te române“ de către corul condus de maestrul Gheorghe Fluieraş. A urmat apoi intonarea Imnului Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ şi a Gaudeamus-ului. Un moment emoţionant l-a reprezentat atunci când rectorul Aurel Ardelean a cântat împreună cu corul toate cele trei imnuri. Acesta a ţinut să sublinieze apoi că deschiderea anului academic 2008-2009, se află sub auspiciile a 90 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, şi a lui Vasile Goldiş. Cuvântul de binecuvântare a universităţii i-a aparţinut consilierului episcopal, preotul Vasile Pop: „Astăzi, Biserica creştină sărbătoreşte Acoperământul Maicii Domnului. Am binecuvântarea Preasfinţitului Timotei de a pune sub ocrotirea Maicii Sfinte această universitate care face cinste oraşului nostru“.

Invitaţi marcanţi

A urmat apoi prezentarea oaspeţilor de către rectorul Aurel Ardelean. „Sunt onorat să salut prezenţa Consulului general din Szeged, a Consulului Italiei din Timişoara, a lui Eric Bod- director al Centrului cultural francez din Timişoara, a reprezentanţilor universităţilor din California, Tubingen, Hanau, Padova, Szeged, Bekescsaba, Debrecen, Miskolc, Ujgorod, Vârşeţ, precum şi a reprezentanţilor Tribunalului din Venezia, Padova, cu care vom încheia un proiect internaţional intitulat Inteljust“, a declarat printre altele, rectorul. Acesta nu a uitat să amintească de prezenţa familiei Arghezi, cu ajutorul căreia va deschide un Centru Cultural al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“.

Oficialităţi locale

Primul discurs al oficialităţilor locale prezente la deschidere a fost cel al subprefectului Levente Horvath, prezentat de rectorul Aurel Ardelean ca fiind un „produs 100% al universităţii noastre“. Subprefectul a declarat: „UVVG este un nume care s-a impus prin seriozitate, calitatea cadrelor didactice, a rezultatelor de excepţie ale studenţilor săi şi prin oferta educaţională diversificată. Prin instituţia pe care o reprezint, le doresc studenţilor mult succes şi rezultate la fel de bune ca şi până acum“. Următorul reprezentant al autorităţilor locale a fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Iosif Matula: „Aradul urcă tot mai mult pe scara judeţelor importante ale ţării. Acest lucru se datorează şi învăţământului din acest oraş şi în special al acestei universităţi. Vouă, studenţilor, vă urez ca la sfârşitul facultăţii să ajungeţi să lucraţi în judeţul Arad, care a ajuns al doilea pe ţară ca salarizare şi al treilea sau al patrulea la mai mulţi indici de evaluare“.

Primarul Aradului

Rectorul universităţii i-a dat cuvântul apoi lui Gheorghe Falcă, primarul Aradului şi rector universitar asociat al UVVG. „Le urez studenţilor să zâmbească pentru că au de ce să fie fericiţi. Vor avea o bază când vor ieşi de aici. Să vă apreciaţi profesorii şi să-i respectaţi. Vă urez mult succes în anul care tocmai a început“,  au fost cuvintele adresate de primar studenţilor arădeni. După aceea, reprezentanta studenţilor, Loredana Moţ a rostit jurământul pe care trebuie să îl depună orice student la început de facultate.

Bilanţ de excepţie

În final, prof. univ. dr Aurel Ardelean a prezentat un bilanţ al investiţiilor efectuate pentru îmbogăţirea patrimoniului universităţii. Acestea atestă faptul că UVVG se încadrează într-unul dintre cele mai importante centre academice din ţară. „Am realizat pentru noul an academic investiţii importante, de peste 20  milioane Euro, în infrastructura didactică şi de cercetare. Un Campus universitar pe str. Liviu Rebreanu; noul sediu al Facultăţii de Ştiinţe Economice de pe str. M. Eminescu nr. 15, a cărui deschidere oficială se va face astăzi (n.n ieri); Sălile Senatului, Centrul de Cercetări Tratament pentru Alzheimer de la Socodor; Clubul Studenţesc din clădirea Neumann din Arad, imobil P+3 la Satu Mare, Amfiteatru la Baia Mare, Centrul de cercetări Săvârşin.  Continuăm de asemenea investiţiile în Castelul Universităţii de la Macea şi Centrul de cercetări transfrontaliere de la Nădab“, a mai declarat rectorul Aurel Ardelean.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Cotuna ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro