Stire

Nebunia cursului valutar - Leul continuă căderea

07.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Arădeni nemulţumiţi, rate şi facturi care nu fac decât să crească şi case de schimb valutar închise. Asta s-a întâmplat ieri în întregul oraş, datorită creşterii neaşteptate a monezii europene, care a atins cursul de referinţă de aproape 4 lei şi... îngrijorător, s-ar putea să crească şi în zilele următoare.

Deşi încă de marţea trecută moneda euro este în creştere, aceasta a fost una treptată. Şocul a venit vineri după masa, când euro a sărit brusc, cu 11,20 bani. Practic, euro a atins unul dintre cele mai mari cursuri de pe piaţă din ultimii patru ani. Ieri, cursul euro stabilit de BNR era 3,9410 lei.

Arădenii au fost pesimişti în faţa deprecierii leului. Mulţi au de plătit rate la bănci, chirii, facturi de telefonie mobilă şi fixă, toate depinzând de   cursul leu-euro. Multe dintre casele de schimb valutar din oraş au fost închise, pentru că proprietarii acestora riscă să sufere pierderi uriaşe în cazul în care leul se va redresa zilele următoare. „Au intrat foarte mulţi să întrebe care este cursul la euro, dar nimeni nu a cumpărat euro. De la sfârşitul săptămânii trecute afacerea schimbului valutar merge foarte prost. Oamenii aşteaptă să scadă cursul pentru a cumpăra valuta. Pentru a reduce pierderile şi pentru că nu ştim ce se întâmplă cu piaţa valutară am hotărât să închidem pentru câteva zile casa de schimb valutar”, a declarat Mariana, casieră la o casă de schimb valutar din Arad.

„Am luat un credit bancar în euro ca să-mi cumpăr un apartament. Am rata de 200 de euro pe lună. Nu ştiu cum o să mă descurc dacă euro va creşte în acest ritm. Probabil îmi va lua banca apartamentul”, ne-a declarat Florina Andea.

Nici firmele nu se află într-o situaţie mai bună. Cele care efectuează operaţiuni de import au costuri mult mai mari prin deprecierea leului, având în vedere că toate cheltuielile sunt în lei. Firmele exportatoare sunt încântate, pentru că obţin mai mulţi lei în urma comercializării în euro a mărfii produse în România pe o piaţă străină.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Anca Barbură ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro