Stire

Zeci de firme au fost păgubite cu file de CEC false

07.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Trei arădeni au reuşit într-un an de zile să aducă prejudicii de aproape 4 miliarde de lei mai multor societăţi din întreaga ţară, prin emiterea de cecuri şi bilete de ordin semnate în fals.

C. Daniel-Claudiu, de 29 de ani, F. Ciprian-Ioan, de 26 de ani şi M. Daniel-Ioan, de 22 de ani, au hotărât în urmă cu un an să fraudeze mai multe societăţi comerciale, astfel că au întocmit pe numele unuia dintre ei, mai exact pe al lui C. Daniel Claudiu, actele necesare întemeierii unei firme, ce avea sediul în localitatea Aluniş. În numele acesteia, cei trei au ridicat de la B.C.R Arad un carnet cu file cec. Având toată documentaţia, au contactat 14 societăţi din mai multe judeţe, pe care le-au determinat să le livreze mărfuri, promiţându-le că vor efectua plăţile în termen de 30 sau de 90 de zile. Pentru a-şi respecta termenele, au remis acestor societăţi cecuri şi bilete la ordin semnate în fals de F.Ciprian Ioan şi M.Daniel Ioan, deşi drept de semnătură în bancă avea doar deţinătorul contului, C. Daniel Claudiu.

Odată ajunse filele CEC, administratorii societăţilor au fost convinşi că vor intra în posesia banilor, însă nu a fost aşa. Cei trei au vândut marfa chiar sub preţul achiziţiei şi şi-au însuşit banii.

După înregistrarea primului incident major de plată cu cecuri, cei trei au continuat să inducă în eroare partenerii contractuali, prezentându-se ca reprezentanţi ai unei alte firme din Arad, societate în care nu aveau nici o calitate, înmânându-le „partenerilor” de afaceri cecuri falsificate, acestea fiind emise în numele noii firme.

Pentru că şi-au propus să nu se oprească aici şi să continue cu astfel de înşelăciuni, cei trei bărbaţi au mai procurat actele a două societăţi comerciale, înfiinţate la datele de 22.11.2007 şi 31.03.2008 şi le-au pus pe soţiile şi sora unuia dintre aceştia drept asociaţi şi totodată administratori, după care, folosindu-se de aceleaşi mijloace, au fraudat încă şase societăţi .

Astfel, la finalul cercetărilor, prejudiciul total produs a ajuns la 357.398,72 lei. Surprinzător este faptul că şi după ce au luat cunoştinţă despre punerea lor sub învinuire, cei trei tineri şi-au continuat activitatea infracţională, ultimele acţiuni de inducere în eroare petrecându-se în luna iulie 2008.

„Poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor Arad au reuşit probarea activităţii infracţionale a trei arădeni care, prin emiterea de cecuri şi bilete la ordin semnate în fals, au prejudiciat zeci de societăţi din întreaga ţară, cu peste 3,5 miliarde de lei. În data de 2, respectiv 3 octombrie 2008, cei trei bărbaţi au fost prezentaţi Tribunalului Arad, cu propunere de arestare preventivă, pe numele acestora fiind emise mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. M. Daniel-Ioan    şi C. Daniel Claudiu au fost introduşi în arestul IPJ Arad, iar F.Ciprian, care se sustrăgea urmăririi penale şi a fost dat în urmărire generală, a fost prins în Punctul de Trecere a Frontierei Turnu, încercând să părăsească ţara. Fiind prezentat Tribunalului Arad în data de 4 octombrie 2008, instanţa de judecată a confirmat mandatul de arestare preventivă în lipsă pe o perioadă de 30 de zile. Pentru faptele lor, cei trei arădeni sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi fals sub înscrisuri sub semnătură privată”, a declarat inspector principal de poliţie Camelia Tuduce, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Poliţiei Judeţean Arad.

Cercetările sunt continuate asupra celor trei bărbaţi, acestea fiind extinse şi asupra soţiilor a doi dintre ei, respectiv sora unuia din ei, pe numele cărora au fost înfiinţate două dintre societăţile prin intermediul cărora au fost prejudiciate zeci de firme din întreaga ţară.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Anca Barbură ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro