Stire

PENTHOUSE - Viaţa Pe Culmile Oraşului

10.10.2008 ⋅ 0 comentarii

La fel ca în marile oraşe ale ţării, şi la noi, în Arad, tot mai mulţi arădeni se întreabă ce este un apartament penthouse? După ofertele recente ale dezvoltatorilor imobiliari de produse premium şi de lux, este şi firesc să te întrebi ce înseamnă penthouse sau, după ridicarea ultimelor imobile premium din zona Parcului Orizont sau de pe Banul Mărăcine, ce sunt apartamentele acelea imense, cu acoperiş înclinat, ferestre mari pe toate laturile şi terase largi, situate parcă în mijlocul acoperişurilor, ca nişte turele rotitoare cu lentile, în intimitatea cărora eşti copleşit de frumuseţile cinemascopice ale Oraşului. Şi chiar aşa, ce reprezintă cu adevărat un apartament penthouse?!

Din perspectivă etimologică, cuvântul penthouse provine din latinescul appendere, care înseamnă a atârna. Atârnat sau ataşat, încă din cele mai vechi timpuri, penthouse-ul a reprezentat o structura ataşată unei clădiri principale. De la structurile simple, ca marchizele caselor din anticele civilizaţii egiptene şi siriene, până la sofisticatele apartamente construite pe acoperişurile blocurilor, locuinţele tip penthouse au fost şi sunt considerate ca structuri subsidiare ataşate de unul dintre pereţii unei clădiri principale. Pronunţia modernă, adică termenul de penthouse, provine din anul 1530 tot în urma unei ataşări populare a termenului francez pente, adică pantă, cu termenul englez pentru casă, adică house, iar asocierea cu luxul urban a apărut în 1921 odată cu apartamentele construite pe acoperişurile celebrilor „zgârie-nori”.

Dintr-o perspectivă urbană modernă, apartamentele tip penthouse ocupă singure ultimul etaj al vilelor cu apartamente şi au o suprafaţă construită foarte generoasă, de 150–300 m.p., iar spaţiul de locuit efectiv este înconjurat de terase foarte largi, care pot avea şi ele între 50 şi 250 m.p. Astfel, apartamentele tip penthouse reprezintă soluţia perfectă pentru cei care doresc să aibă o oază proprie de linişte în centrul metropolei. La fel de scump ca şi o casă pe malul lacului sau o vilă în centrul oraşului, uneori chiar mai scump, penthouse-ul este considerat mai exclusivist decât majoritatea vilelor de lux datorită numărului redus al apartamentelor situate deasupra tuturor. Spaţii largi, panorame spectaculoase ale oraşelor sau ale zonelor verzi, dar şi cele mai bune finisaje posibile: „Iată cum arată viaţa la ultimul etaj!”

În cazul acestui tip de apartament, care poate avea şi două nivele, terasele ocupă o suprafaţă aproape egală cu cea destinată efectiv locuirii. Apartamentul apare ca un spaţiu uriaş, care cuprinde, pe lângă dormitoare, livingul, o generoasă zonă de servit masa şi o bucătărie semideschisă. Zona de zi, datorită ferestrelor vitrate şi ieşirilor spre terasa care înconjoară ca un brâu protector apartamentul, creează o atmosferă specială, cu splendide vederi panoramice, care, însă, noaptea poate deveni spectaculoasă.

Pentru clienţii locuinţelor tip penthouse, preţul nu reprezinta cel mai important factor. Dacă ar fi să schiţăm un portret–robot al cumpărătorului sau proprietarului unui apartament penthouse, ceea ce se remarcă înainte de orice este dorinţa acestuia pentru unicitate. În general, cei ce cumpără un astfel de apartament, situat deasupra tuturor, nu se află la prima achiziţie imobiliară, iar din punct de vedere profesional se află în poziţii de top-management în cadrul unor companii de succes, dacă nu sunt chiar managerii propriilor afaceri. Ca orice caracteristică de top, şi vârsta celor ce achiziţionează apartamente penthouse este legată de intervalul maximei eficienţe, al maximei puteri de muncă, adică de intervalul 35-55 de ani.

În concluzie, penthouse-ul este dorit şi achiziţionat de către cei care îşi pot permite să-şi premieze propriile performanţe economice, fără a-şi sacrifica legătura permanentă cu Centrul Oraşului, cu cele mai importante zone şi momente din viaţa culturală şi socială a Oraşului. De către cei ce doresc să-şi trăiască viaţa pe Culmile Oraşului!

Sursa: Glasul Aradului

Autor: D.T. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro