Stire

Premieră ?n Rom?nia - Radar cu undă laser pentru Poliţia Rutieră din Arad

11.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Primul radar cu laser de ultimă generaţie a ajuns la Arad. Radarul a fost testat în după-masa zilei de ieri, în localitatea Păuliş în cadrul acţiunii europene „TRAC”, demarată de Serviciul Poliţiei Rutiere Arad în colaborare cu RAR şi ARR, avându-i ca invitaţi pe colegii maghiari din Szeged şi Bekescsaba.

Aparatul, în valoare de zeci de mii de euro, a fost transportat din Olanda, fiind singura ţară din Europa care deţine un astfel de radar. „În cadrul acţiunii desfăşurate în cursul acestei zile, este testat şi radarul mobil cu care vom acţiona în perioada următoare.  Cu această ocazie îl vom prezenta şi colegilor maghiari cu care am colaborat în cadrul acţiunii. Este vorba despre un aparat de ultimă generaţie, folosit la Poliţia Autostrăzilor din Olanda care poate scana zonele unde radarul tradiţional nu făcea faţă, cum ar fi curbe, pante şi zone cu risc ridicat de accidente. O altă noutate este că acest aparat acţionează pe ambele sensuri de mers. Sperăm să reducem astfel numărul de accidente”, a declarat comisar Adrian Lile, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Arad.

Radarul constă înt-un aparat cu undă laser care măsoară viteza şi scanează pe ambele sensuri de mers. Acesta este dotat cu două camere separate care captează fiecare vehicul, simultan de pe cele două sensuri, spre deosebire de cel folosit până în prezent, care nu reuşea să facă acest lucru. Acesta îi va uşura munca agentului reuşind chiar să fotografieze   cu exactitate conducătorul auto,   a cărui imagine va rămâne captată în memoria aparatului şi    va apărea pe un laptop, care aparţine de aparatul radar. De altfel, aparatul de ultimă generaţie poate fi folosit la fel de bine şi pe timp de noapte sau în condiţii nefavorabile, deoarece este dotat cu un blitz care se declanşează automat.

Radarul va fi pus în funcţiune în scurt timp, atât în municipiu cât şi pe drumurile naţionale de pe raza judeţului Arad.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Anca Barbură ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro