Stire

Distribuitorii sunt nemulţumiţi de recalcularea preţurilor - Criza medicamentelor loveşte ?n bolnavi

14.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Criza de medicamente generată de sistarea livrării acestora către farmaciile din ţară a ajuns şi la Arad. Deşi au fost ameninţaţi cu sancţiuni drastice, în cazul în care nu vor relua distribuţia la începutul acestei săptămâni, de către Eugen Nicolaescu, ministrul Sănătăţii, distribuitorii de medicamente îşi continuă astfel protestul legat de propunerea Ministerului Sănătăţii de a recalcula, la cursul actual al euro, doar preţul a 200 de medicamente din cele peste 4.000 incluse în programele naţionale de sănătate. Astfel, farmaciile arădene încep să se confrunte cu lipsa anumitor medicamente de pe rafturi iar pacienţii sunt puşi în situaţia de a nu-şi putea începe tratamentele. Blocajul intervenit în urma sistării livrărilor poate înceta sau nu mâine, în funcţie de concluziile la care vor ajunge reprezentanţii Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România chemaţi, din nou, la masa negocierilor de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Trimit bolnavii acasă

Unii dintre farmaciştii arădeni au fost puşi, ieri, în situaţia de a-şi îndruma clienţii spre alte farmacii, în speranţa că leacurile nu s-au epuizat încă în întregul oraş. Alţii i-au sfătuit pe bolnavi să aştepte ziua de mâine, când livrările ar trebui să se reia. „Încercăm, din răsputeri, să asigurăm necesarul de medicamente pe durata avariei generate de protestele distribuitorilor. Deocamdată ne descurcăm destul de bine dar sperăm că mâine situaţia se va clarifica iar oamenii nu vor mai avea de aşteptat. Vedeţi dumneavoastră, dincolo de aspectul pecuniar invocat de distribuitori, cei care suferă cu adevărat de pe urma acţiunilor acestora sunt tot oamenii aflaţi în suferinţă. Cei mai afectaţi sunt arădenii care vin cu reţete compensate, pe care majoritatea farmaciilor nu îi pot ajuta tocmai din cauza blocajului cauzat de distribuitori ”, arată patronul unei farmacii din oraş.

Farmacişti şi bolnavi nemulţumiţi

Lipsa anumitor medicamente din farmaciile arădene îi nemulţumeşte, deopotrivă, pe farmacişti şi pe bolnavi. Primii spun că sănătatea oamenilor nu ar trebui să depindă de problemele financiare pe care distribuitorii de medicamente le reclamă Ministerului Sănătăţii. „Au ajuns să nici nu ne mai răspundă la telefoane. Avem această problemă cu două sau trei dintre companiile de distribuţie pe care încercăm, încă de vineri, să le contactăm telefonic. Înţelegem nemulţumirile lor, însă avem deja stocuri care s-au epuizat şi am fi dorit să lansăm comenzi ferme pentru zilele care vor urma negocierilor care vor avea loc miercuri în capitală. Măcar atât se putea face pentru bolnavi, însă se pare că soarta lor nu reprezintă acum o prioritate pentru distribuitori. Dacă nu vor găsi soluţii şi vor dori să prelungească perioada protestului, atât noi cât şi bolnavii ne vom confrunta cu o mare problemă”, explică Liana C., asistent farmacist. Îngrijorată de situaţie, o pensionară venită să îşi procure tratamentul prescris pe o reţetă compensată întreabă: „Acum eu ce să fac? Nu îmi trece boala dacă nu iau tratamentul. Cât să aştept? Cred că domnii de la Bucureşti nu înţeleg cum e să ai nevoie acum de un medicament şi să nu îl găseşti. Poate, Doamne fereşte, mâine nu o să mai am nevoie de tratamente. Mă întreb dacă o să-i pese vreunuia dintre cei care ar trebui să aducă medicamentele mele, că sunt prea ocupaţi să ia bani mai mulţi”. În cazul în care protestul distribuitorilor de medicamente va înceta, totuşi, în urma negocierilor de mâine, farmaciştii arădeni se aşteaptă la un flux sporit de cereri din partea arădenilor în zilele imediat următoare.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Monica Tulcan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro