Stire

Conductă de gaz ?ntre Arad şi Szeged ?n valoare de 73 de milioane de euro

16.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Companiile de gaze din România şi Ungaria vor construi o conductă de gaze între localităţile Arad şi Szeged, până la sfârşitul anului 2009. Guvernele celor două ţări intenţionează să semneze o declaraţie prin care vor aloca 250 de milioane de lei pentru proiecte comune care vor fi dezvoltate până în 2013, printre care şi interconectarea reţelelor de electricitate.

Un acord pentru rezervarea cantităţii minime iniţiale de gaze care va fi tranzitată prin conducta ungaro-română a fost deja semnat. Două companii, sunt interesate să rezerve o capacitate 180.000 metri cubi de gaze pe oră prin conducta Arad-Szeged. Acordul are ca scop armonizarea procedurilor de alocare a capacităţilor de transport pe conducta de pe teritoriul Ungariei şi pe conducta de pe teritoriul României.

Conducta va permite dezvoltarea pieţei    de gaze naturale în statele estice ale Uniunii Europene, va diversifica rutele de transport şi resursele şi, în consecinţă, va contribui la securitatea energetică din România şi, posibil, Bulgaria, deci se înscrie în politica energetică a blocului comunitar.

Fiecare dintre cele două companii va finanţa şi construi secţiunea de conductă de pe teritoriul propriului stat. Investiţia părţii române va totaliza 35 de milioane de euro, sumă care poate varia în funcţie de negocierile cu partea ungară. Sectorul de pe teritoriu ungar al gazoductului  a fost estimat la peste 38 milioane euro, astfel că valoarea totală a interconectării reţelelor va ajunge la circa 73 de milioane de euro.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: N. Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro