Stire

Şedinţă ?ncinsă la CJA - Consilierii Puterii s-au impus ?n faţa Opoziţiei

18.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Apropierea campaniei electorale începe să se facă resimţită şi în cadrul şedinţelor de consiliu judeţean. Întrunirea extraordinară care a avut loc ieri între aleşii judeţului a fost una ieşită din tipare, aproape incendiară, consilierii şi executivul oferind celor prezenţi un „spectacol” pe cinste.

Schimburi de replici ironice, între Putere şi Opoziţie, proiecte propuse pentru a fi scoase de pe ordinea   de zi şi acuze, mai mult sau mai puţin dure, la adresa executivului... Acestea au fost doar câteva dintre elementele care au dat „sare şi piper”, întâlnirii de ieri a consilierilor judeţului, care a avut 16 puncte pe ordinea de zi. De fapt... 17 dacă luăm în calcul şi decizia luată       ad-hoc de majoritatea consilierilor, la iniţiativa preşedintelui CJA, Nicolae Ioţcu, care a schimbat regulile prin care se desfăşurau până acum şedinţele de consiliu, ener-  vat de nenumăratele intervenţii ale consilierului PNŢCD, Cosmin Galu. Mai precis, prin această hotărâre, fiecare grup de consilieri are dreptul să îşi formuleze amendamentul sau să îşi spună spună părerea referitoare la un proiect, printr-un singur reprezentant, timp de doar un minut...

Fonduri alocate în funcţie de culoare politică?!...

Atmosfera în Sala 70 din cadrul Palatului Administrativ s-a încins încă de la începutul şedinţei, când consilierul PNŢCD Cosmin Galu a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului cu numărul doi, referitor la repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru echilibrarea bugetelor consiliilor locale din judeţul Arad. Proiectul prevede alocarea unor sume de bani din bugetul Consiliului Judeţean, primăriilor aflate în dificultate financiară, care au trimis solicitări în acest sens. Cosmin Galu a spus că referatul ataşat proiectului nu este complet, deoarece în acesta nu se specifică sumele de bani acordate primăriilor şi solicitările fiecărei primării în parte. Mai mult, consilierul a acuzat executivul de faptul că repartizarea sumelor de bani s-a făcut în funcţie de culoarea politică a primarilor. „Aş dori să ni se explice pe ce criterii s-au dat aceşti bani?!... Din 30 de primării cărora li s-au alocat fonduri 29 sunt PD-L”, a mai punctat consilierul din Opoziţie.

Preşedintele Nicolae Ioţcu i-a replicat că ataşarea la referat a solicitărilor fiecărei primării în parte nu este relevantă şi că fondurile au fost trimise primăriilor care se aflau în deficit financiar, unele dintre acestea aflându-se chiar în imposibilitate de a-şi plăti angajaţii, din cauza faptului că foştii primari nu au coordonat, în mod corespun-zător, bugetele locale. „Primăriile care au solicitat fonduri de la noi şi ştim, conform datelor primite de la finanţe, că au excedent bugetar, nu au primit fonduri, pentru că prioritare sunt primăriile aflate în dificultate. De exemplu, la Ususău şi Şilindia am dat câte un miliard de lei, pentru fiecare primărie. Angajaţii celor două primării nu şi-au mai luat salariile de patru luni, din cauza dezastrului lăsat de foştii primari. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Dezna, unde fostul primar a luat un credit pentru un proiect prin SAPARD şi, pentru că nu s-a plătit la timp, dobânda este de două miliarde de lei. Am dat un miliard şi aici ca să se poată plăti în continuare creditul”, a punctat Nicolae Ioţcu.

După zeci de replici contradictorii între Nicolae Ioţcu şi Cosmin Galu, amendamentul consilierului prin care se decidea scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului a căzut, primind doar şase voturi pentru. Cât despre proiect, acesta a fost adoptat cu 19 voturi „pentru”.

Caius Parpală acuză executivul de proiecte ilegale

Un alt punct de pe ordinea de zi pe marginea căruia s-au iscat controverse s-a referit tot la alocări de fonduri, mai precis repartiza-rea către bugetele locale a sumelor defalcate din impozitul pe venit destinate susţinerii programelor de dezvoltare locală şi proiectelor de infrastructură. Scoaterea acestui proiect de pe ordinea de zi a fost cerută de consilierul PNL Caius Parpală. „Cunosc faptul că anumite primării au proiecte cu co-finanţare şi nu sunt pe această listă”, a spus Parpală.

După ce a fost combătut de către preşedintele CJA, care a  spus din nou că  nu alocă bani primăriilor care nu şi-au cheltuit nici măcar bugetul primit la începutul anului, propunerea lui Caius Parpală a fost respinsă de consilieri, primind doar 9 voturi favorabile. „Solicit public Prefecturii să ata-   ce în contencios această hotă-  râre cu numărul patru, pentru      că va fi ilegală”, a mai spus consilierul PNL.

Replica lui Nicolae Ioţcu la cererea făcută în public de Parpală a fost una cu iz ironic: „Veţi întârzia nişte plăţi. Nu se va întâmpla nimic altceva...”

Replicile acide dintre cei doi nu au influenţat cu nimic rezultatul votului, pentru că şi acest proiect a fost adoptat cu 19 voturi pentru şi opt împotrivă.

Astfel că suma de 2.782 de lei va pleca către 23 de primării din judeţ care au proiecte cu co-finanţare.

Restricţie la... opinie

Punctul culminant al şedinţei      a fost momentul în care Nicolae Ioţcu, enervat de intervenţiile nenumărate ale consilierilor Opoziţiei, mai ales de cele ale lui Cosmin Galu, a supus votului un proiect prin care se restricţionează tim-  pul în care au dreptul consilierii    să îşi spună părerea sau să propună amendamente. „Propun ca întâmpinarea la fiecare punct de pe ordinea de zi să fie de un mi- nut pentru fiecare grup de consilieri. Ca să fie constituit grupul, consilierii trebuie să fie în nu-    măr de cel puţin trei. Această decizie se poate lua conform regulamentului Consiliului Judeţean pentru buna desfăşurare a şedinţei ”,  a spus preşedintele CJA.

Cel mai deranjat de această propunere care a fost şi adoptată imediat de către consilieri cu majoritate de voturi, a fost Florin Remeţan (PSD): „Din acest motiv, grupul PSD nu va mai participa la vot începând din acest moment”, a replicat consilierul PSD.

 

Restul proiectelor de pe ordinea de zi au fost adoptate în unanimitate. În cele din urmă, şedin- ţa s-a încheiat într-o atmosferă   de sărbătoare, având în vedere   că ieri, preşedintele Nicolae Ioţcu şi-a sărbătorit ziua de naştere şi   cu această ocazie i-a invitat pe   toţi cei prezenţi în sală la o masă festivă.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro