Stire

Garda a confiscat zeci de tone de motorină falsificată

21.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Administratorii încearcă să scape de societate

33 de tone de combustibil lichid uşor (CLU) au fost confiscate de către comisarii Gărzii Financiare Arad, de la societatea „Ti-Nu Oil“ din Sâmbăteni, a căror administratori au făcut tranzacţii ilegale cu combustibil în repetate rânduri. Patronii s-au prezentat cu un avocat, susţinând că vor să îşi vândă societatea, însă comisarii Gărzii Financiare se îndoiesc că persoanele cărora le va fi predată activitatea sunt uşor de depistat.

Produs falsificat vândut ca motorină

În urma unui control desfăşurat de către comisarii Gărzii Financiare la benizinăria „Ti-Nu Oil“ din Sâmbăteni, s-a constatat existenţa unei cantităţi de 33 de tone de combustibil lichid, într-unul din rezervoarele staţiei de alimentare, combustibil pe care administratorii societăţii l-au declarat în acte ca fiind un ulei neaccizabil, utilizat în domeniul industrial. Patronii societăţii au prezentat la control un proces verbal din care reieşea că produsul este lăsat în custodie de către administratorii unei societăţi prahovene.

Având unele suspiciuni cu privire la conţinutul rezervoarelor, datorită faptului că combustibilul prezenta mai degrabă caracteristici specifice motorinei, s-a procedat la prelevarea probelor de către inspectorii Oficiului Judeţean de Protecţie a Consumatorului. În acest sens, s-au prelevat probe eşantionate atât din bazinele care alimentau pompele de distribuţie cât şi din rezervorul suspectat. A rezultat că produsul din rezervor şi cel declarat ca fiind ulei neaccizabil este de fapt acelaşi, adică un combustibil lichid uşor, lubrifiant, care poate fi folosit la ungerea maşinilor de cusut, ori a altor instalaţii şi care duce la uzura rapidă a motoarelor. „Nu cu mult timp în urmă, societăţii „Ti-Nu Oil“ i se mai aplicase o amendă contravenţională în valoare de 8.000 de lei. De asemenea, tot atunci pentru activitatea ilegală prestată, s-a dispus ca măsură suspendarea activităţii acesteia pentru o perioadă de trei luni şi nu în ultimul rând, confiscarea unor sume de bani, provenite din vânzări. Pentru fapta de a deţine produse accizabile în afara antrepozitului fiscal fără îndeplinirea condiţiilor legale, se va supune confiscării întreaga cantitate de combustibil, circa 33 de tone de combustibil lichid uşor. De asemenea, se va aplica o amendă contravenţională cuprinsă 20.000 şi 100.000 lei şi se va sista activitatea societăţii pentru o perioadă de trei luni. Pentru faptele de natură infracţională săvârşite, prevăzute în codul penal şi legea de combatere a evaziunii fiscale, va fi sesizat organul abilitat să facă cercetările în acest sens“, a declarat Sorin Cirţi, comisarul şef al Gărzii Financiare Arad.

Administratorii societăţii au recurs la violenţă

Impacientaţi din cauza prezenţei a patru comisari a Gărzii Fianciare şi a câtorva jurnalişti, proprietarii societăţii au apelat la „întăriri“. În scurt timp la faţa locului şi-au făcut apariţia cinci maşini de interlopi cu numere înmatriculate în Bulgaria, Franţa, Germania şi Spania. Administratorii societăţii ajutaţi de „trupele“ de interlopi au devenit violenţi încerând la un moment dat să blocheze chiar drumul. Unul dintre patroni a încercat chiar să agreseze un jurnalist aruncând cu pietre după acesta. Astfel, în zonă au fost chemate două echipaje de poliţie timp în care, comisarii gărzii au solicitat o cisternă în care au încărcat întreaga cantitate de produs dispus spre vânzare ca motorină.

„Prinşi cu uşa“, administratorii societăţii au încercat să se sustragă de la cercetări, prezentându-se ulterior la sediul Gărzii Financiare cu un avocat şi cu un cotract de cesionare a părţilor sociale către persoane care vor fi dificil de depistat, creându-se astfel un lanţ al activităţilor ilicite.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sandra Stoler ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro