Stire

Modificări de legi pentru protecţia mediului

22.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Până la sfârşitul anului curent se va modifica integral legislaţia după care lucrează, în momentul de faţă, Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Această modificare, în faza de început, s-a introdus asupra avizelor de mediu. Dacă până acum, la sistarea activităţii  unor fabrici sau întreprinderi era nevoie de un aviz de mediu din partea APM Arad, noua ordonanţă susţine că nu mai este necesar un astfel de aviz. „Până acum, la închiderea unei fabrici, de exemplu, eliberam un aviz de mediu în ceea ce privea conductele subterane şi alte asemenea piste importante pentru mediu. Acum nu mai este necesar acest act, în conformitate cu noua ordonanţă”, a declarat Dana Dănoiu, director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Arad (APM).

S-a schimbat şi perioada de valabilitate a avizelor de mediu, care erau de la unul până la cinci ani. Conform noii legi, acestea vor fi valabile doar pe cinci ani, nemaifiind posibilă jonglarea cu perioada de valabilitate.

De asemenea, s-a mai specificat faptul că Aradul suferă din punctul de vedere al poluării. Cel puţin, la orele de vârf se înregistrează cote ridicate ale nivelului de poluare, aceasta fiind peste limită. „În prezent, avem două staţii de monitorizare a atmosferei, amplasate la Viaductul Micălaca (cea pentru trafic/industrie) şi în incinta Colegiului Tehnic de Protecţia Mediului din cartierul Aurel Vlaicu (staţia pentru fond urban). Urmează să amplasăm şi cea de-a treia staţie”, a mai susţinut Dana Dănoiu.

Cu atât mai mult, conducerea APM a anunţat că vor apărea ghidurile de finanţare pentru înlocuirea sistemelor de încălzire, ce vor fi finalizate abia în cursul săptămânii ce urmează. „Un alt punct ce am dorit să-l specific este acela că vor apărea ghidurile de finanţare. Abia după ce vor fi publicate, vom şti cu exactitate cum să le aplicăm. Tot ce ştim e că au fost finanţate deja în proporţie de 90%”, a mai declarat Dana Dănoiu.

Cât despre poluarea din Arad, s-a ajuns la concluzia că cele mai nocive pentru atmosferă sunt noxele emanate de automobile şi construcţiile ce se realizează pe raza întregului municipiu.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Roxana Rusu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro