Stire

Aradul se răscoală ?mpotriva Guvernului

22.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Dezamăgite de felul în care tratează Guvernul judeţul Arad, atunci când este vorba de alocări de fonduri, majoritatea primăriilor, dar şi Consiliul Judeţean Arad, pun la cale un protest de proporţii.

Atât administraţia judeţeană cât şi consiliile locale se gândesc să adopte hotărâri prin care taxele plătite de către arădeni să nu mai ajungă pe mâna guvernului. Pe lângă faptul că anul acesta nu s-a făcut nici o rectificare de buget şi majoritatea primăriilor nu au primit nici un ban, la ultima hotărâre de guvern, prin care se alocă fonduri pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital, Aradul se situează pe penultimul loc în ceea ce priveşte suma de bani repartizată. În timp ce alte judeţe, de la care nu ajung sume mari la Guvern din impozite şi taxe, primesc fonduri de peste 90 de milioane de RON, Aradul, situat pe locul cinci în ceea ce priveşte contribuţia la PIB, se alege doar cu peste 18 milioane de RON.

Conducerea Consiliului Judeţean Arad, Primăria Arad, dar şi majoritatea primarilor din judeţ sunt de părere că modul în care au fost împărţiţi banii de către Guvern a fost unul preferenţial. „Este o repartizare ilogică şi, totodată, imorală! Practic Guvernul  îşi bate joc de 80 la sută din populaţia judeţului Arad, deoarece aproximativ acest procent de populaţie se află sub administraţie PD-L”, declară Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

De aceeaşi părere este şi primarul municipiului Arad, Ghoerghe Falcă: „Aradul a fost pur şi simplu abandonat de către guvernanţi. Ne aflăm pe locul cinci în ceea ce priveşte contribuţia la Produsului Intern Burt şi, potrivit cifrelor, pe ultimul loc la acest clasament al sumelor alocate judeţului Arad”, a spus Gheorghe Falcă.

Edilul şef al Aradului a mai adăugat că, prin suma mică alocată, guvernul şi-a bătut joc chiar şi de primăriile care au aceeaşi culoare politică: „Chiar dacă Primarii PSD şi PNL au fost avantajaţi în judeţul Arad, raportat la alte primării conduse de reprezentanţi liberali şi social-democraţi, din alte judeţe, cum ar fi Dolj, Bacău sau Argeş, sumele primite de comunele arădene sunt în marea lor majoritate, infime.”

Având în vedere că administraţiile locale şi cea judeţeană consideră că prin această hotărâre arădenii sunt discriminaţi, acestea sunt foarte hotărâte să ia nişte decizii prin care banii arădenilor să nu mai ajungă la guvern: „O să stau de vorbă cu consilierii pentru a organiza un protest public, pentru felul în care tratează Guvernul judeţul Arad. Am senzaţia că ei vor să stingă lumina la Arad. Să nu ne facă să dorim să trimitem în altă parte taxele noastre sau să nu le mai plătim deloc. De ce să plătim dacă tot nu ni se întorc banii înapoi? Voi sta de vorbă cu consilierii pentru a adopta o hotărâre de consiliu, prin care banii noştri să nu mai ajungă la Bucureşti. Cetăţenii care muncesc în Arad şi şi-au plătit taxele, nu cred doresc să accepte mizeria făcută de Tăriceanu şi Geoană”, a mai spus edilul şef al Aradului.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro