Stire

Aleşii Aradului ies ?n stradă

23.10.2008 ⋅ 0 comentarii

* Protest faţă de modul în care Guvernul împarte banii

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, va ieşi astăzi în stradă alături de consilierii municipali, pentru a protesta împotriva Guvernului. Este pentru prima dată în Arad când un primar ia o astfel de atitudine faţă de o decizie a Guvernului, care a împărţit banii după culoarea politică. Guvernul a alocat 20 de mii de miliarde administraţiei locale, iar municipiul Arad nu a primit nimic. 

Judeţul Arad se situează, astfel, pe penultimul loc în ceea ce priveşte suma de bani repartizată. În timp ce alte judeţe, de la care nu ajung sume mari la Guvern din impozite şi taxe, primesc fonduri de peste 90 de milioane de lei, iar Aradul, situat pe locul cinci în ceea ce priveşte contribuţia la PIB, se alege cu mai nimic.  „Vom protesta faţă de cele două hotărâri de guvern prin care s-au alocat 20 de mii de miliarde administraţiei locale, unde municipiul Arad a luat zero. Consiliul Local Arad a decis astăzi începerea manifestărilor. Astăzi şi mâine la ora 19.00  ne vom aduna în faţa Primăriei. Vom trimite şi un material la Guvern cu toate problemele din Arad, în special cu referire la Cetatea Aradului, la Canalul Mureşel, la pasajul de pe centură, la ceea ce trebuia să existe în acest moment, construcţia autostrăzii, la centura Aradului în regim de autostradă şi la investiţiile pe care le avem noi, cu referire la cele trei blocuri pentru oamenii evacuaţi, pe Legea 10. Vom face referire şi la faptul că din luna aprilie nu au trimis bani la termoficare, şi la faptul că pe 12 noiembrie noi nu avem bani pentru salarizarea profesorilor. Toate aceste lucruri vor fi prezentate public şi Guvernului României pentru că din cele 20 de mii de miliarde, municipiul Arad nu a putut să primească nici un leu”, afirmă Gheorghe Falcă. 

Apel către populaţie

Primarul Aradului îi invită pe toţi arădenii care vor ca oraşul să nu mai fie dat la o parte de guvernaţi să fie în faţa Palatului Administrativ, să protesteze alături de Consiliul Local pentru drepturile oraşului. „Trebuie să protestăm pentru că în acest an nu numai că nu ne-au dat bani, ne-au luat o sută de miliarde de lei din bugetul local luând taxa de imobiliare, ceea ce a făcut ca bugetul local să se diminueze, dar ceea ce a făcut ca judeţul Dolj să primească de cinci ori mai mult decât judeţul Arad, deşi judeţul Arad este pe locul cinci la oferit bani guvernuluil, iar Doljul pe 24. Mai mult de atât, în colegiul în care candidează domnul Mircea Geoană, la Dăbuleni, unde cea mai mare activitate economică este cultivarea lubeniţei, s-au dat bani”, mai afirmă primarul.

Măsuri votate de consilieri

Dezamăgit de felul în care Guvernul tratează judeţul Arad, atunci când este vorba de alocări de fonduri, primarul Aradului i-a convocat ieri pe consilierii locali pentru a vota câteva măsuri pe care să le adopte în zilele următoare. Edilul şef a prezentat situaţia distribuirii banilor, a relatat toate nemulţumitrile legate de hotârârile celor de la Bucureşti şi despre faptul că nu se doreşte aprobarera unor proiecte. De asemenea,  Gheorghe Falcă a prezentat lista pentru care au fost alocaţi banii în alte judeţe.

Fără dispute politice

În cadrul şedinţei, primarul a făcut apel la consilieri să lase deoparte disputele politice, pentru a apăra interesul comun al oraşului. „Vrem să reacţionăm la nivelul administraţiei, nu politic. Acţiunea noastră nu trebuie să fie politizată, trebuie să avem o reacţie serioasă, în interesul oraşului. Dacă nu o să ridicăm fiecare oraş şi administraţie împotriva conceptului Guvernului de a centraliza totul şi de a împărţii banii după bunul plac de la Bucureşti, vom suferi în continuare”, a spus primarul Gheorghe Falcă. Aflat în sală, Tiberiu Dekany (PNL) a ţinut să precizeze că nu trebuie să uite nimeni că ei sunt şi oameni politici.  „Sunt de acord ca punctul nostru de vedere să fie trimis într-o formă sau alta la guvern.  Nu putem face însă abstracţie de unele lucruri. Nu trebuie să uităm că avem în administraţie şi oameni politici. Nu putem despărţi politica, iar o analiză economică nu se face doar pe un monitor oficial, pe o hotărâre de buget. Eu cred că Aradul în cei patru ani de guvernare a primit sume importante de bani”, afirmă consilierul PNL.

Viceprimarul Ovidiu Marian a ţinut să precizeze faptul că înainte de a fi politicieni şi consilieri sunt arădeni. Şi viceprimarul Levente Bognar a întervenit, afirmând că problema apărută acum este o demonstraţie a faptului că nu există descentralizare reală, pentru care UDMR militează de mult. Bognar a spus că normal ar fi ca un procent cât mai mare din taxa pe valoarea adăugată să rămână în localităţile de unde s-a colectat această taxă. Viceprimarul a fost de accord cu adoptarea unei atitudini de protest. La fel a afirmat şi Ovidiu Moşneag, spunând că trebuie luată atitudine faţă de aceste abuzuri. Gheorghe Schill a amintiti şi el despre piedicile pe care le întâmpină Aradul neprimind bani de la guvern, făcând referire printre altele şi la Monumentul Marii Uniri.

Guvernul  va fi dat în judecată

La finalul şedinţei extraordinare s-au adoptat câteva măsuri pentru a protesta faţă de redistribuirea discreţionară şi inechitabilă a fondurilor de la Guvern. În plan administrativ, Municipiul Arad va ataca în instanţa de contencios Hotărârile de Guvern prin care au fost alocaţi banii administraţiilor locale. De asemenera, Aradul va transmite Guvernului un memoriu cu lista de investiţii prioritare pentru finanţare şi va solicita ca pe viitor banii să fie repartizaţi proporţional cu contribuţia fiecărui judeţ la bugetul de stat.

Consilierii şi primarul îi invită pe toţi arădenii, cetăţeni şi organizaţii reprezentând societatea civilă,  să se adune la mitinguri de protest în faţa Primăriei, astăzi şi mâine  seară, de la ora 19.00.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Claudia Untaru ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro