Stire

Ambulanţa S.M.U.R.D, Pregătită pentru a salva vieţi

23.10.2008 ⋅ 0 comentarii

În şedinţa Consiliului Local al Oraşului Nădlac, şedinţă care a avut loc în data de 7 octombrie, anul curent, a fost adoptat „Proiectul de hotărâre privind aprobarea organigramei şi a statutului de funcţii pentru echipajul de prim-ajutor descarcerare din compunerea SMURD Nădlac”.

Edilii oraşului Nădlac au făcut posibilă înfiinţarea acestui serviciu şi organizarea lui, după ce în urmă cu patru luni, cu sprijinul Prefecturii Arad a fost posibil achiziţionarea unei ambulanţe de tip SMURD B, ambulanţă care urmează să vină în ajutorul nădlăcanilor.

Trebuie reţinut faptul că în ceea ce priveşte raza de acţiune a ambulanţei, aceasta este în raionul ISU, serviciul funcţionând şi colaborând cu autoritatea instituţiei în cauză. Din punct de vedere medical şi sub supravegherea Spitalului Judeţean de Urgenţă Arad, nu există stabilită o anume rază de acţiune, la Arad existând în schimb un dipecerat medical. Aşadar, comanda unică se face apelând serviciul de urgenţă 112, dispecerat care stabileşte echipajul sau maşina care va interveni în funcţie de locul unde se află aceasta.

Astfel, acest serviciu va asigura asistenţă de urgenţă pentru toate cazurile prestabilite.

S.M.U.R.D-ul nădlăcan pregătit pentru situaţii critice

Dotarea tehnico-medicală şi de intervenţie a ambulanţei SMURD de tip B este una modernă, în valoare de 80 de mii de euro, maşina fiind dotată, pe lângă personalul foarte bine pregătit, cu medicamente şi aparatură care poate acorda primul ajutor în caz de urgenţă. Acest serviciu era o mare necesitate pentru oraşul Nădlac, unde la recensământul din 2002 număra 8.144 de locuitori.

Acest serviciu de tip SMURD B va fi deservit de un număr de patru paramedici, patru şoferi de intervenţie şi de un coordonator care vor urma cursuri de specializare,             cursurile fiind organizate în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi finanţate de la bugetul de stat.

Pentru cazurile care depăşesc competenţa SMURD de tip B, se va solicita intervenţia SMURD de tip A, respectiv a medicilor specialişti care vor asigura stabilizarea pacienţilor şi transportul acestora în cel mai scurt timp la Spitalul Judeţean Arad.

Prin organizarea acestui serviciu, Primăria oraşului Nădlac şi Consiliul Local au avut în vedere rezolvarea problemelor de domeniul medical cu care nădlăcanii s-au confruntat până în prezent, datorită lipsei unui serviciu de intervenţie la nivel local.

Mai trebuie precizat faptul că echipajul de prim-ajutor de la Nădlac poate interveni la solicitări de genul infarct miocardic, amputaţii traumatice, accidente rutiere pe raza localităţii, indiferent că persoana în cauză se află la domiciliu, pe stradă sau într-o unitate de învăţământ.

Conform surselor din cadrul Primăriei Nădlac, în ceea ce priveşte centrul de permanenţă, s-a reuşit obţinerea avizelor, lucrările fiind într-un stadiu avansat de finalizare.

„Există cameră de medici, este vorba de sală de consultaţii, sală de tratamente şi o cameră de odihnă a şoferilor. Vrem ca acest centru de permanenţă să fie unul funcţional, dorindu-ne ca serviciul SMURD să funcţioneze în paralel, iar ambulanţa să fie utilă pentru toţi locuitorii oraşului, deoarece sănătatea este cea mai importantă”, au precizat aceleaşi surse.

Aspecte privind activitatea SMURD

Activitatea SMURD este un serviciu de urgenţă care este în strânsă legătură cu ambulanţa, reanimarea şi descarcerarea. Trebuie reţinut că există trei categorii de situaţii de urgenţă. Este vorba despre ambulanţă - cazuri mai grave sau mai puţin grave, tip C - terapie intensivă unde ajutorul este acordat de medici specializaţi, tip B 2 - bază, prim-ajutor calificat, este vorba despre paramedici, fiind necesar doar pregătirea specială al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Todor ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro