Stire

Tratamentele pentru obezitate şi infertilitate ? compensate cu 50 la sută

24.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Pentru prima dată, tratamentele administrate pentru obezitate şi infertilitate vor fi compensate în proporţie de 50 la sută. Proiectul a fost aprobat de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Prin acesta, pacienţii supraponderali vor primi, timp de trei luni, unul din cele trei medicamente care să îi ajute să slăbească. Totodată, după cele trei luni de tratament, bolnavii vor fi evaluaţi de medicul endocrinolog. Dacă medicaţia nu a dat rezultate, medicul ar putea decide dacă tratamentul trebuie prelungit sau oprit. Tratamentul lunar costă, în medie 700 de lei, dar fiind compensat cu 50 la sută, pacientul va plăti în farmacie doar 350 de lei.

Pentru ca o persoană obeză să fie primită în programul care îi permite cumpărarea medicamentelor la jumătate de preţ trebuie ca indicele de masă corporală (raportul înălţime - greutate) să fie peste 35. Intră automat în program cei care, pe lângă obezitate, suferă de diabet sau boli de inimă. Mai mult, pacientul trebuie să fi urmat, timp de un an, o dietă care să nu fi avut niciun efect, dar nici să nu sufere de bulimie nervoasă. Dosarul medical întocmit de endocrinolog sau diabetolog trebuie avizat de comisia de specialitate. Tratamentul aprobat de comisie poate dura un an, dar trimestrial trebuie făcută evaluarea sănătăţii.

Pentru cazurile de infertilitate, pacientele trebuie să aibă între 18 şi 45 ani. În cazul femeilor infertile din cauze hormonale, investigaţiile trebuie să arate că acestea nu au afecţiuni organice, cum ar fi trompe înfundate sau malformaţii. Pacientele trebuie să îşi ia angajamentul, în scris, că anunţă medicul în cazul în care rămân însărciante. Femeile depun dosarul medical la Casa Judeţeană de Asigurări Sănătate, iar actele vor fi trimise, lunar, spre aprobare la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro