Stire

Arădenii cer respect din partea Guvernului

24.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Revoltă mare în faţa Palatului Administrativ. Peste 500 de arădeni au răspuns prezent aleşilor locali, care  i-au invitat să li se alăture în protestul iniţiat împotriva Guvernului, care a împărţit banii pe criterii politice. Astfel, judeţul Arad, la sumele de bani primite, a fost situat pe locul 41, adică pe penultimul din ţară, primele locuri fiind ocupate de Dolj şi   Teleorman. Aleşilor locali nu li s-a părut corectă această împărţeală,  ţinând cont că Aradul trimite mai mulţi bani la Bucureşti, situându-se la acest capitol pe locul cinci. Bătaia de joc a guvernanţilor a scos societatea civilă în stradă. Trei mascote care îi reprezentau pe Tăriceanu,  Iliescu şi Năstase s-au plimbat prin faţa Palatului Administrativ în timpul protestului şi chiar s-au urcat pe scenă, stând în spatele aleşilor locali.

Cei prezenţi au aplaudat iniţiativa autorităţilor locale şi faptul că Aradul luptă pentru drepturile lui şi au scandat de câte ori au avut ocazia, alături de primarul Gheorghe Falcă, ,,jos guvernul”. Oamenii s-au adunat cu mic cu mare ca să asculte măsurile care vor fi luate împotriva deciziei guvernanţilor de a lăsa Aradul la coadă. Primarul a prezentat toate datoriile Guvernului faţă de judeţul Arad, amintind de banii pentru plata profesorilor, pentru termoficare, pentru construirea locuinţelor celor evacuaţi, pentru pasaje, pentru bazinele de înot. ,,Eu cred că Aradul în momentul acesta trebuie să îşi ridice capul faţă de abuzurile pe care le face Guvernul şi sunt sigur că, prin ceea ce a votat consiliul local, vom ataca atât hotărârea de guvern, cât şi vom prezenta poziţia noastră publică şi în scris Guvernului României, pentru că suntem pe poziţia a cincea de oferit bani la guvern. Suntem  singurii din ţară cu exporturile mai mari decât importurile şi cred că nu merităm o astfel de înjosire făcută de aceşti oameni care au negociat politic banii noştri”, a afirmat primarul Falcă. Pentru că arădenii şi-au plătit mereu datoriile faţă de stat, se vrea ca şi Guvernul să trimită înapoi fonduri, măcar în proporţia în care se trimit bani spre ei. ,,Înţelegem ce înseamnă să fii darnic, înţelegem că în ţară sunt şi alte administraţii mai slabe, cu o economie mai slabă, dar nu înseamnă că pe noi să ne ducă la penultimul loc din ţară, nu înseamnă ca noi să fim alungaţi”, a mai spus primarul. 

Solidari cu autorităţile

Platoul din faţa Palatului Administrativ a devenit neîncăpător, pentru că oamenii s-au adunat să lupte pentru oraşul în care trăiesc. ,,Am auzit că în acestă seară se va protesta în faţa Primăriei şi am venit împreună cu soţul să ne susţinem oraşul. Nu este corect ca guvernanţii să ne jupoaie de bani şi să nu primim nimic”, a afirmat Mihaela Pătraşcu, mamă a doi copii.

De asemenea, aleşii locali au prezentat deciziile luate în şedinţa CLM. Decizii cu care cei prezenţi au fost de acord.

Înmormântarea guvernanţilor

Astăzi, protestul autorităţilor locale şi al arădenilor se arată unul de proporţii, mai ales că edilul şef a anunţat că cei cinci de la Guvern vor fi înmormântaţi de către arădeni, deoarece în faţa Palatului Administrativ se vor afla cinci sicrie. ,,Vom aduce cinci coşciuge. Vom stinge lumina, dar noi toţi o să o aprindem. Ei ne-o sting şi noi o aprindem. De asemenea, vom aduce şi o căruţă cu  bostani, că poate Tăriceanu se gândeşte că producem şi noi, ca şi Geoană, la Dăbuleni, şi primim şi acei bani”. Aşa şi-a încheiat primarul discursul, invitându-i pe arădeni şi în acestă seară  la protest. 

Le oprim finanţarea

Dacă aceste proteste nu se vor face simţite la Bucureşti, aleşii locali sunt decişi să vorbească cu firmele din Arad să se oprească finanţarea la Bucureşti. Să le de-a  cei de la Dăbuleni, care au primit de două ori mai mulţi bani decât Aradul pentru cultivarea de lubeniţe. 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Claudia Untaru ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro