Stire

Guvernanţii Rom?niei au fost ?nmorm?ntaţi la Arad

25.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Arădenii au participat, aseară, la o înmormântare în toată regula. Este vorba despre îngroparea guvernanţilor, care au decis ca Aradul să nu primească finanţare, favorizând alte judeţe din ţară. Imediat după ora 18.30, oamenii s-au strâns din nou în faţa Palatului Administrativ şi, după cum li s-a promis cu o seară înainte, au găsit sicriele pregătite pentru Ion Iliescu, Călin Popescu Tăriceanu, Varujan Vosganian, Mircea Geoană şi  Cristian David, toate înconjurate de candele mici. Iar mascotele lui Iliescu, Năstase şi Tăriceanu au patrulat permanent printre oameni, fiind huiduite.

Oameni simpli, consilieri locali şi reprezentanţi ai instituţiilor arădene    s-au adunat şi aseară să protesteze. Cele cinci sicrie au reprezentat o mare atracţie pentru cei care au trecut prin faţa Primăriei şi nu ştiau de eveniment. ,,Am văzut lume, sicrie şi lumânări şi m-am apropiat să văd ce se întâmplă. Mă plimbam cu fiica mea, acum fac poze să îi arăt şi soţului ce se petrece aici”, afirmă Elena, mirată de ceea ce vede.  Odată cu trecerea minutelor, oamenii au început să se adune lângă sicrie, ignorând frigul de afară şi ascultând versurile cântate de George Roşu, care face parte din trupa Maris Arad. Fanfara a fost şi ea pregătită pentru începerea funeraliilor.

Nici aseară din faţa Palatului Administrativ nu a lipsit căruţa cu bostani, care după cuvintele rostite de aleşii locali şi de liderii de sindicat a pornit cu cele trei mascote spre ,,cele veşnice”. Oamenii s-au scotocit prin buzunare şi au aruncat mărunţişul peste sicrie rostind: ,,Dumnezeu să îi ierte că nu ştiu ce fac”. Îşi făceau cruce şi se dădeau câţiva paşi înapoi. De la înmormântare nu a lispit nici steagul negru, care a fost fluturat mereu. Iluminatul public s-a oprit pentru câteva minute bune, simbolizând faptul că în momentul reaprinderii actualul Guvern va fi îngropat definitiv pentru arădeni. Lucru susţinut şi de primarul Gheorghe Falcă. ,,Astăzi după ce Tăriceanu, Geoană şi Iliescu au stins lumina în Arad, cetăţenii au aprins-o şi apoi au pus cele cinci coşciuge pe care le avem în faţa primăriei. Slujba a făcut ca aceşti oameni să fie înmormântaţi pentru arădeni, pentru că din cele 20 de mii de miliarde Aradul a luat zero. Nu îi vom îngropa la Cimitirul Pomenirea pentru că acolo trebuie să fie pomeniţi. Îi vom duce într-un cimitir unde nu o să îi mai pomenească nimeni”, afirmă primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

O oră de ritual

Ritualul de înmormântare a ţinut mai bine de o oră, sicriele au fost în tot acest timp înconjurate de arădenii care au mers în faţa Primăriei să lupte pentru drepturile lor. Liderul sindical de la Astra Vagoane Marfă,  Ionel Rusu, a ţinut şi el un discurs lângă coşciuge şi chiar a propus primarului ca în următoarea şedinţă de Consiliu Local, Piaţa Boul Roşu din Arad să fie rebotezată Piaţa Ion Iliescu, deoarece este totuna. Înmormântarea celor cinci s-a terminat pe muzica fanfarei, iar autorităţile locale au promis că nu se vor opri aici. ,,Am înmormântat în mod simbolic acest Guvern care şi-a bătut joc de arădenii care şi-au plătit cinstit taxele şi impozitele locale. Protestul va continua până se va reveni la o stare de normalitate. Oricum, vom da în judecată Guvernul pentru nedreptăţile pe care le-a făcut. Peste o lună îl vom înmormânta cu siguranţă cu totul”, a conchis viceprimarul Ovidiu Marian.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Claudia Untaru ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro