Stire

Doar elevii interesaţi de Porţile deschise la Tribunal

25.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Cu ocazia Zilei Europene a Justiţiei Civile, Tribunalul şi Judecătoria Arad au organizat manifestarea „Porţile deschise“, în incinta Palatului de Justiţie, la care au participat peste 200 de elevi din licee arădene. Au fost prezentate informaţii despre mediere şi deschiderea primului Birou de mediator din judeţul Arad.

Unul dintre cele mai importante momente ale evenimentului a fost simularea unui proces civil, la care participanţii, elevi şi alţi câţiva invitaţi şi-au putut exprima opiniile şi propunerile. „Cu toate că am mediatizat acest eveniment nu foarte mulţi cetăţeni au fost interesaţi, însă. Şi-au prezentat interesul peste 200 de elevi din mai multe licee arădene. Astfel, am regizat un proces ce avea un scenariu prestabilit cu replici. Scopul simulării a fost de a le arăta participanţilor cum funcţionează justiţia şi de a le aprofunda încrederea în justiţiabili. Tema abordată a fost problematică şi comună, întâlnită deseori şi anume cea a revendicării unui imobil de către proprietar, imobil confiscat înainte de 1990 de către stat“, a declarat Flavius Virgiliu Bradin, vicepreşedintele Judecătoriei Arad.

Un alt aspect important al manifestării „Porţile deschise“ a fost cel al prezentării procedurii de mediere de către Ioan Haţegan, mediator.

„Medierea se face atunci când părţile hotărăsc voluntar rezolvarea conflictului în acest fel, îşi aleg un mediator şi fixează conţinutul şi limitele. Scopul medierii este de a rezolva pe cale amiabilă probleme din orice domeniu şi de a reduce şansele de rezolvare în instanţă“, a declarat Ioan Haţegan.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sandra Stoler ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro