Stire

Festivalul de Muzică Vieneză - Ziua Austriei sărbătorită ?n Mica Vienă

27.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Ziua de 26 octombrie, Ziua Austriei a fost sărbătorită aseară la Filarmonica de Stat Arad în cadrul Festivalului de Muzică Vieneză.

Iniţiativa ca celebrarea Zilei Austriei să se facă în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului de Muzică Vieneză i-a aparţinut Domnului Vasile Onofrei, consul onorific al Republicii Austria la Timişoara. Evenimentul a fost marcat de prezenţa la Arad a Excelenţei Sale Domnul Martin Eichtinger, ambasadorul Republicii Austria la Bucureşti şi a Domnului Peter James Forby, consul general al Republicii Austria la Bucureşti.

În cinstea oaspeţilor, Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Arad condusă în această seară specială de maestrul Ernst Maerzendorer a interpretat Imnul de Stat al Austriei, Imnul de Stat al României şi Imnul Europei.

În alocuţiunea Domniei Sale, Excelenţa Sa Domnul Martin Eichtinger a subliniat importanţa legăturilor dintre Viena şi Arad, dar şi dintre Austria şi România, legături stabilite cu mult înainte ca România să intre în Uniunea Europeană. Excelenţa Sa Domnul Martin Eichtinger a evocat personalităţi precum Mihai Eminescu sau George Enescu, personalităţi care şi-au desăvârşit studiile la Viena. De asemenea, Domnia Sa a vorbit despre maestrul Ioan Holender, timişoreanul care a condus o bună bucată de vreme destinele Operei de Stat din Viena. Cât priveşte relaţiile economice dintre Austria şi România Excelenţa Sa Domnul Martin Eichtinger a subliniat faptul că investiţiile austriece în ţara noastră reprezintă 30% din totalul investiţiilor străine, Austria situându-se astfel pe primul loc în topul investitorilor străini în ţara noastră. De asemenea, Domnia Sa a salutat colaborarea dintre cele două ţări în proiecte precum Proiectul Nabucco sau cel al navigabilităţii pe Dunăre.

Concertul pregătit de către organizatori pentru această seară specială, seară care a marcat atât Ziua Republicii Austria cât şi deschiderea Festivalului de Muzică Vieneză a fost unul deosebit. Organizat de  Primăria Municipiului Arad, Filarmonica de Stat Arad, Casa de Cultură a Municipiului Arad, Asociaţia Culturală „Musikforum Europa Arad” manifestarea cultural a debutat cu „Nocturne” triptic simfonic cu cor de femei de Claude  Debussy. Restul serii i-a fost dedicate lui Richard Strauss, compozitor a cărui vizită la Arad a fost menţionată în unele cronici ale vremii. Astfel Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Arad dirijată de Ernst Maerzendorfer de la Opera de Stat din Viena a interpretat „Ultimele patru lieduri”  şi „Aşa    grăit-a Zarathustra”– poem simfonic op.30. Solistă a fost Anna Ryan de la Opereta Clasică din Viena.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: C.L. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro