Stire

Primarii au protestat ?n faţa Prefecturii

29.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Peste 60 la sută dintre primarii din judeţ, conducerea CJA, consilierii judeţeni şi municipali, în total aproximativ 150 de persoane, au protestat ieri în faţa Prefecturii Arad. „Fonduri pentru administraţiile locale”, „Respect pentru arădeni”, „Bani pentru proiecte”, „Banii arădenilor să rămână în Arad”„Bani pentru drumuri”, „Nu Loganuri cu 70.000 de Euro” – acestea au fost doar câteva dintre inscripţiile de pe pancartele afişate de grupul de protestatari.

„Guvernul vrea să minimalizeze puterea economică a Aradului”

După manifestările organizate de consilierii municipali pe platoul din faţa Palatului Administrativ, la care au fost prezenţi şi sute de arădeni, de această dată s-au adunat majoritatea edililor şefi ai primăriilor din judeţ, dar şi aleşii locali şi judeţeni, în faţa Instituţiei Prefectului, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de fondurile mult prea mici alocate de către Guvern Aradului, dar şi pentru a discuta cu prefectul Gavril Popescu.

„Manifestarea este împotriva modului în care este tratat judeţul Arad de către Guvernul României. În urma rectificării bugetare, Aradul s-a situat pe penultimul loc în ceea ce priveşte valoarea fondurilor direcţionate. Nici măcar pe vremea PSD nu eram pe penultimul loc. Atunci eram pe locul 9 de la coadă. Guvernul nu are nici un respect pentru judeţul Arad şi demonstrează că vrea să minimalizeze puterea economică din judeţul nostru”, a spus Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, în cadrul discursului ţinut în faţa Prefecturii. Apoi o delegaţie formată din Preşedintele CJA, cei doi vicepreşedinţi ai CJA, Iosif Matula şi Adrian Ţolea, o parte din primarii prezenţi, precum şi câţiva consilieri judeţeni şi municipali, au urcat la biroul trimisului Guvernului în teritoriu, pentru a-şi spune nemulţumirile şi doleanţele pe care le au faţă de Guvern.

Manifestările din municipiu, asemănătoare cu cele ale talibanilor?!...

Prefectul Gavril Popescu a primit delegaţia, spunând că nu este deranjat de protestele care durează de câteva zile, ci doar de faptul că, după părerea domniei sale, aleşii judeţului şi ai municipiului exagerează. „Am primit hârtiile dumneavoastră. Mă bucur că toţi sunteţi aici. În calitate de prefect, m-am uitat la televizor şi am crezut că am nimerit la postul de televiziune „Al Jazeera”, ăla cu talibanii, când am văzut modul în care se fac manifestările, cu sicrie, înmormântări... Primarul Gheorghe Falcă, el lidero maximo, era pe post de cioclu şef. Ca idee, cred că manifestarea ar trebui să aibă o decenţă, mai ales că se apropie campania electorală. Nu putem coborî nivelul ştachetei aşa de jos. Eu am înţeles demersurile dumneavoastră şi documentele pe care mi le-aţi trimis, cu toate problemele şi o să le transmitem Guvernului”, a spus Popescu.

Primul care a luat cuvântul, din partea protestatarilor, a fost consilierul PD-L, Gheorghe Seculici: „Aş face apel la momentul în care dumneavoastră eraţi vicepreşedinte la CJA şi ce diferenţă este între sumele ce se primesc acum pentru Arad. Ştim cu toţii că există fonduri la nivel de Guvern şi este inadminisbil ca, în acest moment, Aradul să fie pe locul 41 din 42 de judeţe, în ceea ce priveşte valoarea fondurilor primite. Astfel stând lucrurile, e normal ca la protest să fie o prezenţă mare de oameni care să îşi exprime nemulţumirea faţă de cei pe care i-au votat”. Preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu, a completat: „Nu vreau să fac referire la faptul că doar anumite comune au primit sume mari. Oricum sumele primite de aceste comune reprezintă foarte puţin din ceea ce au primit alte judeţe. În timp ce primăriile din judeţul Arad au primit 100 de miliarde de lei, primăriile din Bacău au primit 400 de miliarde, din Bihor - 430 de miliarde, din Botoşani - 270 de miliarde. Ca să nu mai spun că Spitalul Municipal are datorii de 300 de miliarde de lei vechi sau că nu sunt bani pentru salariile profesorilor pe lunile noiembrie şi decembrie. Vă înmânăm o notă de fundamentare, cu solicitările şi documentaţiile trimise de primării Consiliului Judeţean, pe care dorim să o înmânaţi mai departe Guvernului. Acestea sunt solicitările noastre şi credem că prezentarea noastră a fost decentă şi are la bază nişte documente!...”

Preşedintele CJA îl acuză pe prefect că este dezinformat

După ce consilierul PD-L şi preşedintele CJ Arad şi-au spus păsul, timp în care prefectul analiza documentaţiile pe care le-a primit, Popescu le-a răspuns: „Niciodată nu sunt de ajuns banii pentru dorinţa voastră de a face mai mult şi mai bine. Dar nici să spuneţi că Aradul este într-o situaţie dezastruoasă şi cu mâinile pe piept. Există nouă judeţe care au primit sume cuprinse între 50 şi 25 de miliarde de lei. Informaţia că am fi pe penultimul loc este eronată. Prezentarea unei astfel de situaţii şi influenţarea arădenilor să nu mai plătească impozite, că Aradul dă mult şi primeşte puţin înapoi, nu aduce nimic bun... Şi vizavi de faptul că nu sunt bani pentru profesori, aţi dat o informaţie greşită. Suntem în urmă cu achitarea banilor pe salariile pe care profesorii le-au câştigat în instanţă, dar nicidecum cu plata lunară a salariilor.”

Preşedintele CJA l-a contrazis din nou pe reprezentantul Guvernului în teritoriu, spunându-i că este total dezinformat şi în ceea ce privesc alocările de fonduri la Arad, dar şi cu referire la salariile profesorilor, acuzându-l că nu luptă pentru binele Aradului, Gavril Popescu, vizibil iritat de argumentele celor prezenţi, a declarat întrevederea închisă, rămânând ca doleanţele protestanţilor să fie prezentate Guvernului.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro