Stire

?n ce investim ?n situaţii de criză?

31.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Nimeni nu se mai îndoieşte astăzi de criza financiară internaţională, soluţiile investiţionale şi de susţinere a celor mai puternice motoare economice fiind singurele asupra cărora se apleacă şi se preocupă întreaga lume.

Chiar şi în România, în plin demaraj al unei crize bugetare, generate de pierderea controlului şi a măsurii în ceea ce priveşte cheltuielile publice, dar şi în toiul unei debusolante dar necesare schimbări a ţintelor bancare, de la BNR la cea mai mică dintre băncile care operează în România, oamenii se află deja în căutarea soluţiilor cele mai sigure pentru salvarea investiţiilor şi economiilor. Într-un peisaj complicat, plin de controverse şi slăbiciuni sistemice, piaţa imobiliară oferă cadrul cel mai sigur pentru investiţii, devenind un fel de Albă-ca-Zăpada, pe care, indiferent cât încearcă unii să o distrugă, o salvează atât Investitorul deştept şi bogat, cât şi râul, ramul, dacă nu şi cel mai mic, cel mai puţin însemnat dintre potenţialii investitori!

Într-adevăr, tehnic şi economic vorbind, piaţa imobiliară îşi continuă maturizarea, ceea ce chiar dacă nu înseamnă neapărat o rentabilitate crescută a investiţiilor imobiliare, conferă o siguranţă mult mai mare investitorilor, în special pentru investiţia în apartamentele din zonele centrale şi din construcţiile noi, care corespund standardelor societăţilor de asigurare. În opinia specialiştilor, dar şi după bunul simţ al orientării pe piaţă, randamentul acestor investiţii, în produse premium şi de lux, se situează nu doar cu mult deasupra nivelului celorlalte segmente imobiliare, dar şi deasupra altor tipuri de investiţii, dacă e să ţinem cont de criza financiară internaţională, care afectează – după cum se poate constata - o mare parte a instituţiilor bursiere şi bancare.

Mai mult, orientându-ne după prevederile Ordonanţei (O.G. 27/ 2008) care a modificat în urmă cu două luni Legea 350/ 2001 a amenajării teritoriului şi urbanismului, este clar pentru orice cunoscător că locuinţele premium autorizate pentru dezvoltare în locaţiile centrale nu vor mai putea fi concurate de proiecte asemănătoare, devenind cele mai oportune şi mai profitabile investiţii, cu cea mai bună valoare adăugată pe termen mediu şi lung!

De altfel, tot ceea ce a însemnat până acum locaţie ideală, bine ancorată în centrele civice şi istorice ale oraşelor mari şi mijlocii, va rămâne în picioare şi va fi accesibilă mult mai greu şi mult mai costisitor, deoarece, în noile condiţii de dezvoltare şi regenerare urbană, la 1.000 de metri pătraţi de suprafaţă construită nu se va mai putea desfăşura mai mult de 1.200 de metri pătraţi, faţă de cele trei, patru sau chiar peste şapte mii dezvoltate până la ora actuală. Astfel, preţurile viitoarelor locuinţe premium din acest tip de locaţii vor creşte simţitor, dezvoltatorii şi investitorii fiind obligaţi să se orienteze spre zonele periferice, special desemnate de planurile urbanistice generale.

Ce este foarte important, de asemenea, pentru investiţiile imobiliare este că cea mai bună tactică se leagă de concentrarea pe cifre şi trenduri care afectează sau descriu în mod direct pieţele locale, nu cele regionale, naţionale sau supranaţionale. Astfel, luând de pildă cazul Aradului, datele referitoare la creşterea populaţiei, a veniturilor şi a locurilor de muncă în zona în care alegi să investeşti într-un produs imobiliar sunt esenţiale pentru a lua o decizie profitabilă. De asemenea, datele referitoare la gradul de dezvoltare a infrastructurii în zona respectivă, corelate cu „atmosfera economică” pe care o crează autorităţile locale, sunt foarte importante pentru valoarea care se adaugă în timp unei investiţii imobiliare. Ca să nu mai vorbim de dispariţia oportunităţilor de dezvoltare imobiliară a clădirilor premium în zona veche a oraşului!

În fine, nu în ultimul rând trebuie avute în vedere opţiunile legate de ceea ce americanii numesc „baby-boom trend”, adică de promovarea şi cultivarea în zonă a unui stil de viaţă care să asigure creşterea demografică. În acest sens, pentru viitoarele opţiuni, parcurile, zonele verzi şi de loisir, facilităţile de tip spa, sală de fitness şi piscină, oferite de dezvoltatorii imobiliari vor deveni, pe lângă locaţie, suprafaţă, preţ şi finisaje, criterii de selecţie decisive pentru investiţiile în imobilele şi ansamblurile rezidenţiale noi. Asta, desigur, după ce vor fi consumate ultimele oferte imobiliare premium din zonele centrale, bine conectate deja la acest gen de facilităţi urbane, care rămân, după cum afirmă specialiştii, cele mai profitabile investiţii, mai ales în perioade de criză economică şi financiar-bancară!

Sursa: Glasul Aradului

Autor: D.T. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro