Stire

Firmele arădene datorează finanţelor 2.660 de miliarde

01.11.2008 ⋅ 0 comentarii

Zeci de mii de firme arădene s-au înglodat în datorii de sute de miliarde de lei vechi, către finanţele publice. Până la data de 30 septembrie 2008, la Direcţia Generală a Finaţelor Publice Arad a fost înregistrat un cuantum de datorii în valoare de 2.660 de miliarde de lei vechi.

Din acest total, suma pe care o au de plătit primii cinci datornici, care au uitat să-şi achite dările către stat, se ridică la 1.060 de miliarde de lei vechi. În topul datornicilor, se află o firmă de construcţii, care a reuşit să adune un debit în valoare de 787,19 miliarde de lei vechi. Pe locul doi se află o societate cu domeniu de activitate în comerţ şi cultivarea cerealelor, cu datorii de 108,7 miliarde de lei vechi. Pe cel de-al treilea loc între societăţile rău platnice se află o firmă care îşi desfăşoară activitatea în construcţii, datoriile acesteia ridicându-se la suma de 59,81 de miliarde de lei vechi. Pe locul patru, cu 56,15 miliarde de lei vechi, restanţe la finanţe, se află o firmă care are ca profil producţia băuturilor alcoolice, iar pe locul cinci, cu 45,42 de miliarde de lei vechi, se află o societate care are ca domeniu de activitate construcţiile.

„Administraţia fiscală eficientă se bazează în mare măsură pe conformarea voluntară a contribuabililor atât persoane juridice cât şi persoane fizice, la plata obligaţiilor bugetare. În acest fel este mai facil de lucrat şi se dezvoltă o relaţie de respect reciproc între Fisc şi contribuabilii care şi-au dezvoltat conştiinţa fiscală fiind astfel buni platnici. Pe de altă parte există contribuabili care trebuie ,,stimulaţi” ca să-şi îndeplinească obligaţiile bugetare. Aici intervine activitatea de executare silită, de control fiscal, în strânsă colaborare cu Garda Financiară, în ultimul timp fiind intensificate eforturile în vederea recuperării datoriilor acumulate de contribuabili“, a declarat Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad

Pentru creşterea gradului de încasare a veniturilor la bugetul general consolidat al statului, în primele nouă luni ale anului 2008 au fost întreprinse măsuri în cadrul procedurii de executare silită. În acest sens, în urma emiterii a 62.116 somaţii, au fost încasaţi aproximativ 936,034 miliarde de lei vechi în urma a 28.996 de popriri de conturi bancare, au fost încasaţi 536,312 miliarde de lei vechi. De asemenea, au fost puse un număr de 202 de sechestre pe bunuri mobile, fapt ce a dus la încasarea a 72,23 de miliarde de lei vechi şi 119 sechestre pe imobile, ce au generat încasarea a încă 73,65 de miliarde de lei vechi. Totodată, în aceeaşi perioadă, au fost organizate 115 licitaţii fiind valorificate bunuri în valoare de 23,051 miliarde de lei vechi.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Glasul_Aradului ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro