Stire

Ministrul Transporturilor ? ?n vizită de lucru la Arad - Construcţia Autostrăzii Arad? Timişoara va ?ncepe anul viitor

03.11.2008 ⋅ 0 comentarii

Construcţia Autostrăzii Arad-Timişoara va începe de anul viitor. Cel puţin aşa susţine ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, venit, ieri, într-o vizită de lucru la Arad, pentru a verifica stadiul lucrărilor de reabilitare pe DN7 şi pentru a da în folosinţă investiţia de modernizare a DN 79A, pe tronsonul Vărşand – Chişineu-Criş – Gurahonţ.

„Nu construim autostrăzi pentru că vrea Guvernul maghiar!...”

 „Conform graficului, în trei săptămâni trebuie să fie finalizată lucrarea pe DN7, până la Arad. Urmează apoi ca, până la sfârşitul anului, sigur şi în funcţie de vreme, să se pună cel puţin stratul de bază până la Nădlac. Investiţia pe DN7 e una dintre lucrările care au progresat cel mai rapid, în comparaţie cu DN6, unde contractul a fost semnat în 2003. Pe DN 6, la lucrările care nu sunt finalizate, a trebuit să reziliem contractele, iar pe centura Timişoarei şi pe şoseaua Timişoara-Lugoj şi pe tronsonul Filiaşi-Ciochiuţa nu sunt gata nici acum, în timp ce reabilitarea DN7, în practic şapte luni de lucru efectiv, o vom finaliza de la Arad până la graniţa dintre Hunedoara şi Alba”, a spus Ludovic Orban.

Despre lucrările la autostradă pe ruta Arad-Timişoara, ministrul transporturilor a spus că acestea vor începe de anul viitor: „Am finalizat procedura de evaluare a autostrăzii, avem câştigătorul stabilit, iar raportul de evaluare e trimis la bancă, pentru a obţine acordul pentru evaluare. Căştigătorul este deja stabilit şi, imediat după ce primim aprobarea de la bancă, semnăm contractul. Semnarea contractului urmează să se facă în două săptămâni.”

În ceea ce privesc afirmaţiile Guvernului maghiar despre faptul că, în acest proiect comun, ei sunt aproape de final cu lucrările, iar România nici nu le-a început, ministrul Orban a spus: „De când partea maghiară spune ce trebuie să facă Guvernul României? N-a fost nici o înţelegere între noi!... Singura înţelegere care a fost   între noi e aceea ca ei să-şi   aducă autostrăzile până la gra-niţa României. Noi nu construim autostrăzi pentru că vrea Guvernul maghiar. Noi construim autostrăzi pentru că România are nevoie de autostrăzi. În momentul de faţă avem pregătite toate tronsoanele de autostradă de pe coridorul PAN european IV, fie în fază finală de licitaţie, fie în fază de demarare a procedurilor de licitaţie, pentru semnarea contractului de construcţii.”

Lucrările la Autostrada Arad-Timişoara, care va avea o lungime de 44 de kilometri, au termenul de finalizare 24 de luni. Valoarea investiţiei se ridică la 177.300.000 euro. Finanţarea va fi făcută dintr-un împrumut BEI şi din fondurile Guvernului.

Centura Aradului – în aşteptare

Ludovic Orban a mai spus că, pentru centura Aradului, contractul de construcţie va fi semnat până la data de 30 noiembrie: „Pentru centura Aradului, săptămâna viitoare finalizăm evaluarea şi vom trimite raportul la bancă, pentru a obţine aprobarea. Cred că, până în 30 noiembrie, vom semna contractul de construcţie. Şi pe autostrada de centură a Aradului lucrurile au evoluat, numai că fiind vorba de un proiect cu finanţare mixtă şi finanţare BEI şi co-finanţare asigurată din programul operaţional sectorial pe transporturi, filiera e mult mai complicată şi de durată, pentru aprobarea tuturor documentaţiilor: caiete de sarcini, raportul de evaluare etc., dar până în 30 noiembruie o să avem contractele semnate şi pe Arad-Timişoara şi pe şoseaua de centură a Aradului.”

Cât despre lucrările la cele două pasaje peste calea ferată de pe centura Aradului, ministrul a spus că documentaţia pentru acestea va fi semnată în maxim trei săptămâni.  „La ora actuală, la cele două pasaje studiul de fezabilitate şi documentaţia se află în curs de avizare în consiliul interministerial, care, după ştiinţa mea, va avea loc joi sau vineri, săptămâna viitoare, urmând ca, imediat după aprobarea în Consiliul interministerial, acestea să fie aprobate de Guvern. Astfel, în maxim trei săptămâni, documentaţia va fi aprobată.”

Drumul expres Arad-Oradea va fi scos la licitaţie

Ludovic Orban a mai decla-rat că s-au făcut progrese şi în ceea ce priveşte drumul Arad-Nădlac.

„Am progresat şi pentru drumul Nădlac-Arad. Suntem în momentul de faţă cu cererea de finanţare depusă la autoritatea de management. Suntem în faza de aprobare a studiului de fezabilitate de către consultanţii comisiei europene, care aduc proiectul în faza de eligibilitate, îl pregătesc pentru faza de aprobare de către comisia europeană. În două-trei săptămâni vom trimite cererea de finanţare spre aprobare spre comisia europeană. De asemenea, trebuie să vă anunţ că suntem pregătiţi cu documentaţia de licitaţie aş putea să spun, încât, într-o săptămână două, să scoatem la licitaţie drumul expres Arad-Oradea, care a primit o alocare bugetară nu foarte importantă, pentru că, până la sfârşitul anului, nu se pot efectua lucrări foarte mari, dar am alocat bani astfel înct să putem face licitaţia şi să începem lucrul anul viitor”, a încheiat Orban.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro