Stire

Reţea de traficanţi de persoane, anihilată la Arad

03.11.2008 ⋅ 0 comentarii

Una dintre cele mai complexe şi mari reţele care se  ocupa cu trafic de persoane din Europa a fost anihilată zilele trecute de către procurorii DIICOT şi poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad.

Sute de arădeni au picat în capcana capilor reţelei, care timp de patru ani de zile, au promis importante câştiguri în Spania, la muncă. Odată ajunşi acolo, oamenii au constatat că totul era o mare minciună, iar visele pe care şi le-au făcut s-au transformat dintr-o dată în adevărate coşmaruri. Femei, minori şi adulţi, cu toţii erau sechestraţi, obligaţi să mânânce din gunoaie, dormeau câte 20-30 într-o cameră şi puşi să muncească, însă pe gratis. Ba mai mult, deşi nu primeau bani, erau obligaţi să plătească transportul până la locul de muncă, cazarea şi... locul la bucătărie. Şi cum toate acestea nu erau îndeajuns, victimele erau obligate „în timpul liber” să cerşească pe străzile spaniole. Calvarul a durat ani întregi, timp în care soţii sau soţiile din România, pentru că nu mai ştiau nimic de ei, au divorţat, astfel aceştia au rămas ai nimănui. Exploatarea victimelor a durat până când una dintre acestea a reuşit să fugă. Întoarsă în ţară aceasta a depus plângere, iar oamenii legii au început una dintre cele mai mari acţiuni de anihilare a unui grup infracţional din ultimii ani.

Astfel, ancheta a început în luna mai a acestui an. Procurorii şi poliţiştii de la crimă organizată din Arad i-au identificat pe capii reţelei, porecliţi „Ţângălău” şi „Vasile”, din localitatea Pecica, acolo unde şi-au ridicat adevărate palate pe seama sclavilor. Pe durata cercetărilor, victimele au continuat „să curgă”, astfel, anchetatorii şi-au dat seama că este vorba despre o reţea mult mai complexă decât se credea iniţial, cu ramificaţii atât în alte judeţe din ţară cât şi în Spania, unde capii aveau două locuinţe. În mai puţin de şase luni oamenii legii au început urmărirea penală a 23 de persoane, cu vârste cuprinse între 29 şi 55 de ani.

Zilele trecute, Poliţiştii din ca- drul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, împreună cu efective din cadrul B.C.C.O. Timişoara, B.C.C.O. Oradea, S.C.C.O. Hunedoara, Poliţiei Oraşului Pecica, D.P.I.R. şi un număr important din cadrul Jandarmeriei Române, au organizat descindere în forţă pe raza judeţelor Arad, Bihor şi Hunedoara, simultan, la domiciliile celor despre care existau indicii că se ocupă cu traficul de persoane şi de minori, în scopul exploatării acestora prin muncă şi cerşetorie. La acţiune au participat un număr impresionant de forţe de ordine, peste 150 de lucrători MIRA.

Au fost reţinute şase persoane şi au fost prezentate Tribunalului Arad, cu propunere de arestare preventivă, iar instanţa a emis mandate de arestare pentru toţi cei şase.

„Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale şi identificarea tuturor potenţialelor victime ale reţelei, precum şi a bunurilor dobândite ilicit de suspecţi, în vederea punerii sub sechestru”, a declarat inspector principal de poliţie, Camelia Tuduce, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad.

Deşi au fost înregistrate sute de plângeri ale victimelor, majorita- tea din localitatea Pecica, după descinderea în forţă a oamenilor legii, câteva dintre acestea le-au retras de frică, ameninţate fiind de soţiile capilor reţelei. Oamenii legii continuă însă cercetările şi este posibil ca numărul suspecţilor să crească, odată cu audierea victimelor care depun plângere şi a celor implicaţi.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Anca Barbură ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro