Stire

Protestul dascălilor a ?nceput cu st?ngul

04.11.2008 ⋅ 0 comentarii

* Doar profesorii de la Colegiul Economic au purtat

ecusoane, iar unele şcoli au refuzat să participe la acţiune

De ieri, în toate şcolile din ţară profesorii au început protestul împotriva anulării legii prin care le erau majorate salariile. La Arad, protestul a constat în purtarea unui ecuson la piept. Orele s-au ţinut normal, profesorii predându-şi materia. Acest lucru se va schimba însă în data de 10 noiembrie, atunci când toate sindicatele din învăţământ vor ţine o grevă de avertisment între orele 12-14. În acest interval, profesorii vor intra la ore însă nu vor preda. Totul va culmina cu data de 18 noiembrie când este prevăzută începerea grevei generale, întreaga activitate din şcoli urmând a fi blocată.

Protestul i-a prins nepregătiţi

Deşi profesorii trebuiau să poarte de ieri ecusoane sau panglici în semn de protest, în majoritatea şcolilor acestea au lipsit. Singura unitate de învăţământ care s-a conformat şi a reuşit să se organizeze în timp util a fost Colegiul Economic. Din cele 94 de cadre didactice, doar două au refuzat să poarte ecusonul de protest. Prof. Daniela Gavra, liderul grupării sindicale SDI de la Colegiul Economic, ne-a spus că „pe lângă cei 92 de profesori, ni s-au alăturat în protest şi cadrele nedidactice. Au hotărât să fie alături de noi, deşi ei nu vor avea  parte de mărirea salarială pentru care ne luptăm“.

Portarul unităţii, Cornel Roman, ne-a declarat: „Şi noi ţinem protest. Suntem alături de colegii noştri şi sperăm ca aleşii noştri să se gândească şi la noi, nedidacticii“.

În afară de Colegiul Economic, în nici o altă unitate de învăţământ profesorii nu au purtat ecusoane. „Asta nu înseamnă că nu sunt de acord cu protestul, ci pur şi simplu ţine de organizare. De mâine (n.n. astăzi) sperăm ca majoritatea şcolilor să primească ecusoanele, iar profesorii să le poarte“, ne spune Maria Pondiche, vicepreşedinte SDI Arad. La sediul SDI, din cadrul Liceului Pedagogic, Livia Morodan, liderul sindical pe zona Curtici, a venit după  ecusoane. „De mâine (n.n.astăzi) Grupul Şcolar „Ion Creangă”, Şcoala Generală nr. 2 şi grădiniţa, toate din Curtici vor avea parte de ecusoane“, ne spune Livia Morodan.

Deşi în şcoli se organizează proteste, orele de curs se ţin normal, spre nemulţumirea elevilor. „Am vrea noi să nu se mai ţină orele“, ne spune în cor un grup de elevi de la Colegiul Economic. Au fost însă şi şcoli care au refuzat să participe la protest, urmând totuşi să li se alăture celorlalţi colegi la greva generală din data de 18 noiembrie. „Profesorii de la Liceul „CFR” nu vor protesta, în schimb vom participa şi noi la greva generală. Înainte de asta însă, vom mai avea şi o grevă de avertisment în data de 10 noiembrie între orele 12-14“, ne spune Eugenia Ienăşescu, lider sindical FEN al Liceului „CFR“.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Cotuna ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro