S-a dat startul festivalului de creaţie interculturală
05.11.2008 ⋅ 0 comentarii
Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad (DGASPC), în parteneriat cu Centrul de Asistenţă Socială, Protecţia Copilului, Reabilitare şi Metodologie din Bekeş, Ungaria, a lansat, ieri, proiectul „Festival de creaţie interculturală”.
Acest proiect este finanţat din fondurile Programului de Vecinătate România – Ungaria , cu o componentă Phare CBC 2006. Valoarea sumei alocate acestui program este de 32.500 euro, 29.250 euro reprezentând contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene.
Prezenţi la această lansare au fost atât specialiştii din sistemul de protecţie a copilului din Ungaria, cât şi reprezentanţii din Arad, dar şi Adrian Ţolea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Astfel, după reamintirea parteneriatului dintre Bekeş şi Arad, ce a început în anul 2000, sub deviza „Comunicare fără frontieră”, se continuă cu proiectul prezent, destinat copiilor instituţionalizaţi, atât în Ungaria, cât şi în România. Obiectivele acestui program sunt stimularea comunicării interetnice şi interpersonale, schimbul de valori culturale şi spirituale între copiii celor două ţări.
Activităţile principale derulate pe durata întregului proiect sunt constituite din organizarea şi desfăşurarea a trei ateliere de creaţie. Astfel, atelierul de dans, cel de obiecte ambientale, cât şi atelierul de gastronomie sunt concepute pentru zece copii din Arad şi alţi zece din Bekeş, în cadrul cărora participanţii vor învăţa atât dansurile specifice, prepararea mâncărurilor tradiţionale ale ţărilor participante şi confecţionarea unor obiecte ambientale.
„Suntem foarte mândri de acest proiect, fiind foarte important pe viitor. În acest fel construim legături între copii, aceştia având posibilitatea de a face schimb de experienţă cu alţi copii de vârsta lor”, a susţinut Edita Iuhasz, director general al DGASPC Arad. Pe de altă parte, reprezentaţii maghiari se declară mulţumiţi că pot colabora din nou cu Direcţia din Arad, subliniind faptul că, dacă proiectul realizat anterior a pus accent pe latura sportivă şi colaborarea dintre specialiştii celor două instituţii, cel prezent are ca scop principal adâncirea relaţiilor de colaborare dintre copii.
„Tot proiectul se va desfăşura în cadrul staţiunii Moneasa şi va dura o săptămână. Va începe abia în primăvară sau vară şi până atunci trebuie să pregătim totul în amănunt, pentru ca fiecare participant să fie mulţumit de programul la care a luat parte”, a declarat managerul proiectului, Rodica Crainic, director adjunct al DGASPC Arad.
Proiectul se va încheia cu organizarea şi desfăşurarea unui festival pe durata unei singure zi, în cadrul căruia cei 170 de participanţi îşi vor împărtăşi experienţa culturală acumulată în cele trei ateliere de creaţie.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Roxana Rusu ⋅