Stire

Alpiniştii rom?ni s-au ?ntors din Nepal

08.11.2008 ⋅ 0 comentarii

* Expediţia s-a încheiat cu success

Echipajul mixt româno-australian, format din patru alpinişti timişeni, unul arădean, şi doi australieni de origine română s-a întors din expediţia începută, în data de 30 septembrie, pe vărfurile Himalayei. Alpiniştii au plecat în Nepal, pentru a escalada, fără oxigen, două vârfuri importante: Island Peak (6.189m) şi faimosul vârf Ama Dablam (6812m).

Doar şase dintre membrii expediţiei, Zsolt Torok (Arad), Cristian Tzecu, Minerva Vincze, Sorin Mureşan, Dorel Ianculescu (Timiş), au reuşit să ducă la bun sfârşit ascensiunea începută, deoarece unul dintre cei doi fraţi, australieni de origine română, Ion Mihăilă şi Andrei Mihăilă, s-a întors în Australia, după ce a avut probleme de ordin medical la ochi, din cauza efortului şi a altitudinii.

Expediţia „De Partea Ta” şi-a propus să atragă atenţia asupra a două grupuri distincte: beneficiarii Centrului de îngrijire pentru persoane vârstnice Arad şi elevii Şcolii Generale nr. 12 din Timişoara. Scopul acestui demers a fost de a demonstra, prin intermediul alpinismului de mare altitudine, că barierele de comunicare între persoanele de orice vârstă pot fi depăşite.

Zsolt Torok, aflat la a VIII-a expediţie de acest gen, ne-a spus că expediţia s-a încheiat cu succes. „În urma expediţiei, în aproximativ şase luni, se va realiza un film, dar şi o expoziţie de fotografie. În total au fost realizate 3.600 de poze şi opt casete video, filmate cu două camere. Vom pune accent şi pe partea culturală a zonei, nu doar pe ascensiune. Luni mă voi duce la Azilul de bătrâni pentru a face o proiecţie şi pentru a sta de vorbă cu oamenii de acolo”, ne-a spus Zsolt Torok.

Arădeanul ne-a mai declarat că pe viitor ar dori să continue ascensiunile în Europa, dar pe nişte vărfuri care sunt mai puţin populare, comerciale, după cum le-a numit acesta.

Expediţia a fost posibilă şi cu ajutorul Consiliului Judeţean Arad, care i-a sponsorizat pe membrii echipajului cu suma de 8.600 de lei.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro