Stire

Un nou val de concedieri ?n Arad - Criza economică loveşte firmele de construcţii

21.11.2008 ⋅ 0 comentarii

Criza financiară continuă să facă ravagii în unele dintre marile întreprinderi arădene, iar valurile de disponibilizări continuă cu alte companii care, până în această vară, înregistrau profituri imense şi nu preconizau deficitul financiar ce urma să apară. De sărbători, când în fiecare casă grijile ar trebui să dispară, măcar pentru puţin, sute de arădeni se vor gândi la căutarea unui loc de muncă şi la economisirea banilor, pierzându-şi stabilitatea financiară.

Valul disponibilizărilor creşte

Pentru a-şi conserva resursele în urma mult discutatei crize financiare, tot mai mulţi administratori de societăţi aleg ca măsură, concedierea. Dacă săptămâna trecută, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă înregistrase o serie de disponibilizări de la societăţi, atât din municipiu, cât şi din oraşe cum sunt Ineu şi Sebiş, la societăţi cum sunt SC Foricon SA, SC Replay SRL, SC Agro Coldea SRL, SC Raymond Producţie SRL, SC Bianca Internaţional SRL, SC Costea Shoes SRL, SC Transfond SA, SC Tommaficio export-import şi, nu în ultimul rând, Delphi Pakard şi Auto Group C.M.B,  în nici o săptămână alte întreprinderi declară oficial concedieri, scăderi de producţie, prelungiri de termene de plată şi scăderi de profit.

Amarad SA a trecut la concedieri

Sectoarele cele mai afectate de criză sunt fost construcţiile, industria metalurgică şi cea de producere a autoturismelor, industria textilă şi mai nou, agricultura. În ultima perioadă, cel mai afectat sector este cel al construcţiilor, capitalul unora dintre societăţile ce se ocupă de construcţii fiind în cădere liberă. Astfel, măsura universală pentru redresare este temuta disponibilizare. Una dintre marile întreprinderi arădene care are de suferit de pe urma taifunului economico-financiar este Amarad SA, ai cărei administratori nu vor să ne prezinte detalii despre intenţiile lor de trecere a situaţiei de criză, în lipsa directorului general Miron Cheregi.

Cu toate acestea, AJOFM Arad prezintă situaţia numărului de disponibilizări pentru luna noiembrie în cazul acestei întreprinderi. „De curând, Amarad SA ne-a înştiinţat că urmează să disponibilizeze, în luna noiembrie, un număr de 24 de persoane“, declară Mihalea Jude, inspector asistent AJOFM Arad. Alte companii afectate de criză sunt SC Construcţii Feroviare Timişoara SA, care anunţă concedierea a 32 de persoane, SC Cimvest SA, 40 de persoane, SC Advantage Hema Innovation Technologyes SRL, 58 de angajaţi până în ianuarie 2009, şi SC Boss Automotive Products SRL, un număr de 63 de persoane pentru luna ianuarie.

SC ICIM SA, de asemenea, recurge la concedieri, deoarece cheltuielile trebuiesc reduse cu orice preţ pe timpuri atât de „negre“ pentru dezvoltarea economică arădeană. „Până în decembrie ne vom reduce personalul cu 140 de persoane, pentru că încercăm să ne reducem costurile ca să trecem cu brio de această situaţie de criză globală“, declară Ioan Faur, patronul ICIM-ului.

Din păcate, pentru o mare parte dintre arădeni, sfârşitul anului nu aduce veşti atât de bune, iar previziunile făcute de cei abilitaţi să le facă sunt la fel de sumbre, precum sunt şi perspectivele unora dintre şomeri.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sandra Stoler ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro