Stire
Părinţii refuză vaccinul ?mpotriva cancerului
25.11.2008
⋅ 0 comentarii
La Arad, vaccinul împotriva cancerului la col uterin naşte controverse în rândul părinţilor. Deşi este oferit gratuit de Ministerul Sănătăţii pentru fetiţele de clasa a IV-a, vaccinul este refuzat în masă în unele instituţii de învăţămînt. Atât părinţii, cât şi cadrele didactice spun că oamenii sunt sceptici în primul rând din cauza proastei informări cu privire la efectele administrării vaccinului. Vocile pozitive la adresa vaccinului susţin că este un bun remediu în prevenirea cancerului de col uterin. De cealaltă parte, scepticii aduc ca argument faptul că vaccinul nu este pe deplin testat, refuzând să îşi folosească fetele drept experiment. Campania de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin a început de ieri. În cadrul programului vor fi vaccinate 2.384 de eleve de clasa a IV-a. Vaccinarea implică injectarea a trei doze de vaccin pe parcursul a şase luni şi nu poate fi refuzată de părinţi decât prin declaraţie scrisă. Potrivit rezultatelor Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, prezentate de minister, peste 2% dintre persoanele care şi-au făcut analizele prezintă un risc mare de cancer de col uterin. Şase femei mor în fiecare zi în România din cauza cancerului de col uterin, iar 3.000 de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu această boală. În ultimii 20 de ani, România a avut cea mai mare rată de deces din Europa din cauza cancerului de col uterin. Statisticile plasează România pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul cazurilor de cancer de col uterin, ţara noastră fiind urmată în acest clasament de Bulgaria şi Slovacia.
Fonduri impresionantePotrivit ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, campania de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin va costa 23 milioane de euro. Vaccinul va fi efectuat în cadrul unităţilor de învăţământ şi va putea fi refuzat de părinţi, doar cu declaraţie scrisă. Dan Teaha, medic ginecolog, ne spune despre acest vaccin: „Este un vaccin ca toate vaccinurile, iar în ţările dezvoltate se administrează fără nici o problemă. Chiar dacă este la început, părinţii nu au motive să fie îngrijoraţi. Ce este şi mai bine, îl constituie faptul că este gratuit. În mod normal, ar costa 500 de euro“. Prima doză va fi administrată în perioada 24 noiembrie - începutul lunii decembrie, urmând ca în luna ianuarie să fie administrată şi cea de-a doua doză. Ultima etapă a vaccinării va avea loc în luna mai. Vaccinul nu este o noutate pentru arădeni. „În farmacia noastră îl avem de un an de zile. Este adevărat însă că nu s-a prea vândut. În schimb, am cumpărat eu pentru fetiţa mea. Preţul unei doze este de 460 de lei şi este nevoie de trei. În total se ajunge la 1.380 de lei“, ne informează farmacista Mărioara Vâţă. Există însă şi alte păreri. Corina Schell este medic de familie: „Eu dacă aş avea o fetiţă nu aş vaccina-o. Nu sunt suficiente informaţii care să mă facă să cred că vaccinul nu are efecte secundare... Pentru că mamele îl refuză, probabil că nici nu voi ridica vaccinul de la Sanepid“.
Indecizia părinţilorÎn judeţul Arad au fost comandate până acum 2.400 de vaccinuri. O parte din ele au fost deja distribuite în judeţ, dar vaccinarea nu a început în nici o şcoală. „Prima dată vom avea şedinţe cu părinţii, în care li se va explica, de către personalul autorizat, beneficiile acestui vaccin. Abia după aceea se va purcede la administrarea vaccinul. Până acum, dintre părinţii celor 17 fete de clasa a IV, doi nu au fost de acord cu vaccinului“, ne spune Viorel Ignat, directorul Şcolii Generale nr. 7. Scepticismul părinţilor este şi mai mare la Şcoala Generală nr. 5. Directoarea Maria Paşcalău ne spune: „Noi am avut o şedinţă cu părinţii încă de joi. Peste 50% din ei au fost categorici împotriva administrării vaccinului pentru copiii lor. Motivaţia a fost neîncrederea provenită din emisiunile TV, în care medicii specialişti nu aveau o părere pozitivă la adresa acestei campanii“. Mihaela Lupşa, învăţătoare la Şcoala Generală din Vladimirescu, ne declară: „Din nouă fetiţe câte am în clasă, nici un părinte nu şi-a dat acordul. Consideră că nu au fost suficient de informaţi“. Alţi părinţi sunt şi mai categorici, susţinând că odrasla lor nu este un experiment. Din cauza refuzului în masă al vaccinării, în unele localităţi din judeţul Arad, medicii de familie au hotărît să nu mai ridice fiolele de la ASP.
Sursa:
Glasul Aradului
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Glasul Aradului