Stire

?O scrisoare pierdută? are succes şi la Arad

26.11.2008 ⋅ 0 comentarii

Aseară pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad s-a jucat spectacolul „O scrisoare pierdută”  în regia lui Grigore Gonţa, spectacol realizat după una dintre cele mai îndrăgite piese ale lui Caragiale.

Gloria piesei „O scrisoare pierdută” a fost consfinţită în seara zilei de 26 octombrie 1884, în cadrul unei lecturi realizate în casele lui Iacob Negruzzi. Piesa a fost jucată în premieră pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, la 13 noiembrie 1884, înregistrând un mare succes de public, prin seria de 11 reprezentaţii consecutive, în decurs de numai trei săptămâni. A fost reluată, până la sfârşitul anului, cu actorii Teatrului Naţional din Iaşi, s-a jucat apoi la Craiova.

Pentru I.L. Caragiale spectacolele de la teatrul ieşean au însemnat consacrarea, după ce, în 1879, primele două reprezentaţii ale comediei „O noapte furtunoasă” au provocat scandal şi l-au îndepărtat pentru un timp pe dramaturg de teatrul din Iaşi şi după ce, în 1880, „Conu Leonida faţă cu reacţiunea” trecuse aproape neobservată, jucându-se pe o scenă de mâna a doua, cum avea să consemneze Titu Maiorescu în studiul său din 1885, „Comediile d-lui Caragiale”.

Spectacolul de faţă, realizat aşa cum am mai spus de Grigore Gonţa, îi are ca protagonişti pe Mihai Călin, Claudiu Bleonţ, Grigore Gonţa, Marin Moraru, Eugen Cristea şi Tania Popa. Decorurile sunt semnate Florica Mălureanu, iar costumele Janine.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: (C.L.) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro