Stire

Introducerea cărţilor electronice de identitate ? am?nată cu doi ani

27.11.2008 ⋅ 0 comentarii

Cărţile electronice de identitate nu vor mai fi introduse începând de anul viitor, ci de la 1 ianuarie 2011. Printr-o Ordonanţă de Urgenţă, adoptată de Guvern, executivul a amânat cu 2 ani iniţierea cărţilor electronice de identitate, întrucât îndeplinirea acestui obiectiv este condiţionată de modernizarea Sistemului Naţional Informatic de Evidenţă a Populaţiei (SNIEP).

Tehnologia actuală a SNIEP nu permite actualizarea în timp real a datelor personale, iar nivelul de aplicabilitate al actualului sistem nu mai poate fi extins, fapt care împiedică implementarea unor noi aplicaţii, specifice cărţii electronice de identitate. Totodată, implementarea şi gestionarea cărţii electronice de identitate presupune realizarea Centrului Naţional Unic de Personalizare a Cărţilor Electronice de Identitate, asigurarea infrastructurii necesare serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor, întreţinere suport, training-ul personalului.

Astfel, începând cu data de 1 iulie 2010, se va realiza platforma-pilot pentru constituirea sistemului informatic pentru emiterea cărţii electronice de identitate. Conform noului act normativ, autorităţile centrale şi locale, precum şi serviciile descentralizate judeţene, au obligaţia de a se dota cu echipamentele şi programele informatice necesare pentru ca cetăţenii să poată folosi, fără restricţii, cartea electronică de identitate, astfel: până la 31 decembrie 2012, în municipiile reşedinţă de judeţ; până la 31 decembrie 2013, în celelalte municipii şi oraşe şi până la 31 decembrie 2014, în comune.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro