Stire

Din nou ?n stradă - Revoltă ?n r?ndul dascălilor

27.11.2008 ⋅ 0 comentarii

Peste 100 de cadre didactice din Nădlac au participat ieri la un protest spontan, în şcoala din oraş. Nemulţumirile lor sunt cauzate de faptul că de aproape două luni, nu şi-au mai primit salariile. Disperaţi că nu mai au ce pune pe masă, profesorii cerşesc ajutorul autorităţilor. Mai mult, ei ameninţă că de astăzi încep greva generală, iar şcoala va fi închisă. Şi în Municipiul Arad, aproximativ 50 de profesori de la mai multe unităţi şcolare s-au adunat ieri în faţa Primăriei pentru a-şi cere drepturile.

În municipiul şi judeţul Arad, peste 200 de cadre didactice şi personal auxiliar, din opt şcoli nu şi-au mai primit integral drepturile salariale din octombrie. Ajunşi la capătul răbdărilor, învăţătorii, profesorii şi restul personalului de la o şcoală din Nădlac au început să îşi strige necazurile.

Profesorii, majoritatea cu lacrimi în ochi, susţin că nu mai pot îndura umilinţa la care sunt supuşi. Una dintre profesoare ne povesteşte că au un coleg care râde de ele, „în fiecare zi trage linie şi zice: este a 51-a zi când aţi venit la lucru pe degeaba. Cu lacrimi în ochi şi cu buzunarele în care bate vântul umilinţei, dascălii secolului XXI, plâng de sărăcie“, spune femeia. Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământul Arădean ne declară: „Situaţia profesorilor din Nădlac este una dramatică. Nu şi-au mai primit salariile de foarte mult timp, pur şi simplu unii dintre ei nu mai ce să mănânce. Am văzut foarte mulţi colegi de-ai mei, profesori, cu lacrimi în ochi. Au muncit o viaţă întreagă şi nu merită aşa ceva. Din păcate însă, situaţia lor nu este una singulară. Şi profesorii din Chisindia sau Fântânele se află în aceeaşi situaţie, dar ei nu au ieşit deocamdată în stradă. O asemenea situaţie nu am mai întâlnit până acum“. Reprezentanţii  primăriei din Nădlac spun că au făcut toate demersurile necesare, dar, fără rezultat. De cealaltă parte, reprezentanţii Finanţelor Publice spun că banii pentru salariile profesorilor au fost trimişi la toate primăriile, la timp, dar că aleşii neamului au direcţionat fondurile spre alte cheltuieli.

Măsuri disperate

Cadrele didactice susţin faptul că dacă nu îşi vor primi salariile, nu vor mai intra la cursuri, plus că unii vor recurge la gesturi extreme. Spre exemplu, oamenii se vor urca pe acoperişul şcolii, pentru a le atrage atenţia autorităţilor. Simultan cu protestul celor din Nădlac, la Arad, 50 de profesori au protestat în faţa primăriei. „Ne-am adunat profesori de la mai multe şcoli din Arad pentru a protesta faţă de nerespectarea sentinţei definitive şi irevocabile, prin care s-a obţinut plata primelor de vacanţă pe anii 2006, 2007 şi 2008. Nici până astăzi nu a fost pusă în aplicare legea, drept pentru care ne considerăm nedreptăţiţi. Sperăm ca primarul Aradului, Gheorghe Falcă, va reuşi să ne rezolve plângerile, pentru că aşa ne-a promis“, susţine prof. Cornelia Mureşan, una dintre participantele la protest.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Cotuna ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro